La central nuclear d'Ascó.

Un mort i tres ferits en una fuita de diòxid de carboni a la central nuclear d'Ascó

Els bombers hi han treballat amb set dotacions i el SEM amb quatre | S'ha activat el sistema contraincendis de CO2

ACTUALITZACIÓ 21.06 hores

Tràgic final en l'incident a la central nuclear d'Ascó. En conseqüència de la fuita de diòxid de carboni, una persona ha mort, segons confirmen fonts del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). 

Les altres tres persones que han resultat ferides ho estan de caràcter lleu.  

NOTÍCIA 20.22 hores

La central nuclear d'Ascó s'ha vist involucrada en un nou incident. El sistema contraincendis de CO2 s'hauria activat aquesta tarda de dimecres, 24 de novembre. L'incident ha succeït fora de la zona radiològica.

Els Bombers de la Generalitat han rebut l'alerta a les set menys quatre minuts del vespre. Amb motiu d'aquest avís, set dotacions terrestres s'han desplaçat fins a la zona de la central nuclear per «altes concentracions de diòxid de carboni». 
 

Protecció Civil també ha treballat en l'incident i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha enviat quatre dotacions. Segons les primeres informacions sobre aquest incident, hi ha almenys quatre persones afectades. Tres d'ells són treballadors que estaven a la zona afectada, mentre el quart és un bomber de l'empresa. 

Els Bombers han entrat al recinte de la fuita per comprovar si hi havia algú més, però no han trobat cap altre treballador. El cos farà tasques per verificar que la fuita de CO2 estigui controlada i delimitaran la seva expansió, per comprovar que no queden treballadors en la zona afectada.

L'incident succeït a la nuclear de la Ribera d'Ebre, inicialment, no s'ha qualificat de greu i es tracta com un accident laboral. Tot indica que l'origen ha estat un error en la recàrrega d'un sistema contra incendis, que hauria provocat una fuita de CO2 —que s'utilitza per apagar focs.

La unitat I de la central nuclear Ascó està fent els treballs de la 28a recàrrega de combustible des del passat 16 d'octubre.
 

Execució incorrecta d'un procediment de vigilància

L'últim succés notificat de la central nuclear d'Ascó, en aquest cas la unitat II, va ser el passat 15 de setembre de 2021. En aquest cas, segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), es va identificar una execució incorrecta d'un procediment de vigilància corresponent a la disponibilitat de fonts elèctriques de corrent continu. 

El requisit de vigilància estableix que es comprovi l'operabilitat de dos carregadors a una barra d'alimentació. Tot seguit, s'ha de verificar la seva capacitat de subministrament de corrent durant un temps determinat.

En una comprovació posterior de la documentació associada, el titular ha detectat que el procediment de vigilància s'havia realitzat incorrectament, ja que es va fer una comprovació de l'operabilitat d'un dels dos carregadors durant un temps inferior al requerit. 

Després d'identificar l'error, el titular va efectuar la prova de nou amb un resultat satisfactori. En el moment de la notificació la planta es trobava estable al 100% de potència nominal. El succés no va tenir impacte en cap persona ni en el medi ambient. 

Amb la informació disponible en aquell moment, l'incident es va classificar amb el nivell 0 a l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).