Imatge d'arxiu d'un avio de combat F18

Un caça militar intercepta 3 avionetes per sobrevolar la petroquímica de TGN

Les alertes van saltar la tarda de divendres, però finalment tot va quedar en una falsa alarma

Un caça militar F18 de l'Exèrcit de l'Aire va interceptar el passat divendres a la tarda tres petites avionetes amb tripulants desconeguts que van sobrevolar la planta petroquímica de Repsol a Tarragona, segons ha avançat el diari 'El Periódico'. Aquesta és una zona d'exclusió aèria per aquesta mena d'aeronaus i la seva presència, així com la falta de resposta a les trucades per la freqüència d'emergències, va activar les alarmes.

El pilot de l'avió de combat va interceptar les tres avionetes i les va escortar fins a l'Aeroclub de Castelló, on els va obligar a aterrar. Allà, es va confirmar que tot plegat havia estat una falsa alarma i que les tres aeronaus no constituïen cap perill, ja que es tractava de tres amics — dos homes de nacionalitat alemanya i un tercer amb passaport austríac— que desconeixien la normativa.

En aquest sentit, el citat mitjà ha explicat que els tres homes havien decidit passar unes vacances al sud d'Espanya amb els seus ultralleugers i es dirigien cap a la Feria de Jerez. Així, finalment, tot i l'alarma generada, els fets van quedar en un ensurt.

La pel·lícula dels fets

Les alertes van saltar al voltant de les set de la tarda del passat divendres, quan el Sistema de Comandament i Control Aeri (SIMCA) de l'Exèrcit Espanyol va detectar tres aeronaus «no col·laboratives» —que no havien comunicat el seu pla de vol— que entraven en l'espai aeri de la petroquímica de Tarragona. Davant l'alarma, es va intentar establir comunicació, però les avionetes no portaven ràdio ni 'transponder', ja que no en tenen obligació.

Davant això, es va mobilitzar un caça F18 que en 20 minuts va visualitzar les aeronaus i com que no va rebre resposta, les va interceptar i va obligar-les a aterrar a l'Aeroclub de Castelló. Allà, diverses patrulles de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van identificar els tres pilots, comprovant la seva documentació i que havien demanat permís per aterrar a la pista del Serradal, a tocar de la platja d'Almenara.

Els tres homes es van identificar i van explicar que feien un viatge per etapes des d'Alemanya fins a Andalusia, on tenien previst assistir a la Feria de Jerez. Els pilots van assegurar que desconeixen que havien sobrevolat una zona prohibida i van demanar disculpar per l'alarma militar que havien generat. Després de passar la nit de divendres a dissabte a Castelló, els tres van continuar el seu viatge l'endemà, arribant al seu destí.