Imatge de l'accident a la T-11 aquest dijous, 5 de març

Les víctimes mortals a les carreteres tarragonines cauen un 42,9% en relació amb l'any passat

Han mort 43 persones en 36 accidents mortals a les carreteres catalanes

Durant els primers cinc mesos del 2020 a les carreteres catalanes 43 persones han mort en 36 accidents mortals. Això suposa un descens  d'un 37,6% en el nombre de víctimes mortals respecte a l'any passat, quan van perdre la vida 69 persones. Pel que fa a la xifra d'accidents mortals, hi ha hagut un descens del 45,4% respecte al 2019. En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya s'han reduït un 52,2%, atès que fa una dècada havien perdut la vida 90 persones en el mateix període anual. La reducció de la sinistralitat es produeix en un context marcat pel descens de la mobilitat per les restriccions  per frenar la propagació de la Covid-19.

Tarragona, on més han disminuït els morts

La demarcació de Tarragona  ha passat de registrar 25 víctimes mortals en els cinc primers mesos de l'any 2010, a una xifra inferior a la meitat, 12, aquest 2020. Aquestes xifres, però, coincideixen amb les restriccions de mobilitat per l'estat d'alarma, però l'any 2019, ja n'hi havia hagut quatre menys respecte les dades del 2010.

Més víctimes coincidint amb la desescalada

Aquest mes de maig, que ha coincidit amb l'inici de la desescalada  del confinament pel coronavirus, hi ha hagut 9 víctimes mortals, mentre que el maig de l'any passat n'hi va haver 15. Això suposa una reducció del 40%.

Més de la meitat de les víctimes mortals, 23 de les 43 registrades, han estat en dies feiners. Això significa un canvi de tendència, ja que fins ara, la majoria dels accidents mortals s'havien concentrat en cap de setmana o festiu.

Segons la tipologia del vehicle, l'únic ascens es registra en les víctimes mortals en accidents de vehicles pesants, amb 5 morts respecte a 3 de l'any passat. Pel que fa als col·lectius vulnerables, durant els cinc primers mesos d'aquest any han mort 6 motoristes, 3 ciclistes  i 5 vianants, mentre que en el mateix període de l'any passat havien mort 20 motoristes, 3 ciclistes i 6 vianants. Aquest mes de maig coincidint amb el desconfinament han perdut la vida 3 motoristes, 1 ciclista, 1 conductor de patinet i 1 vianant.

Han augmentat els accidents mortals que s'han produït amb un únic vehicle implicat. Enguany fins al 31 de maig, 18 dels 36 accidents mortals han ocorregut amb un sol vehicle, el que suposa el 50% del total de sinistres, i l'any passat en el mateix període aquest tipus d'accidents suposaven el 30% de la sinistralitat mortal.

La franja d'edat que ha sumat més morts a la carretera és la de 45 a 54 anys, amb 14 víctimes. D'altra banda, la davallada més important de víctimes segons l'edat és en les franges de més de 65 anys, passant de 22 morts l'any passat a 7 en el que portem de 2020.

Pel que fa a les víctimes mortals per demarcacions, a Girona, junt amb Tarragona, és on més han disminuït els morts per accidents de trànsit, un 42,9%. Les segueix Barcelona  amb un descens del 36% i Lleida  on han baixat un 22,2%. Girona és la demarcació on s’assoleix més reducció respecte al 2010, un 63,6%, seguida de Lleida amb un 58,8%.