Una màquina bolcada enmig d'una platja de Roda de Berà

Bolca una màquina excavadora enmig d'una platja de Roda de Berà

Costes estava treballant amb la regeneració de la sorra de la platja Llarga

El Servei Provincial de Costes a Tarragona començava el passat dimecres 8 de juny els treballs de regeneració de la platja Llarga de Roda de Berà. L'objectiu era clar: recuperar la sorra que el temporal Celia es va endur el mes de març.

Per fer aquestes tasques, s'havia desplaçat maquinària fins a aquest indret per a portar la sorra sobrant de la platja de la Pallisseta. En aquesta, se n'acumula pel canvi de dinàmiques del litoral, que ha modificat la seva aparença. 

Tot i que en un principi les màquines havien de treballar durant cinc dies, aquest matí de 20 de juny, els veïns i veïnes de Roda de Berà s'han despertat amb una màquinaexcavadora bolcada enmig d'una de les seves platges.

Una situació que ha succeït a la platja Llarga de la localitat del Baix Gaià, on s'estaven produint les tasques de regeneració. La força de l'aigua ha fet caure la màquina en aquest punt de la platja.

Segons indicava l'Ajuntament, mentre duressin les tasques recomanava als veïns i veïnes anar a la platja de la Costa Daurada o el tram sud de la platja Llarga.

La solució als problemes de la sorra

El Port Esportiu és l'encarregat de pagar l'extracció de 3.000 metres cúbics de sorra sobrant de la ribera de la platja de la Pallisseta, mentre que la resta, fins a arribar a 8.000 metres cúbics, es traurà de la platja Costa Daurada, per portar-la a la platja Llarga.

I aquesta no era l'única platja que necessitava sorra. També es fa un transvasament de més de 3.000 metres cúbics de sorra a la platja de la Punga d'en Guineu. Quan els moviments de sorres acabin, es procedirà amb el muntatge de les dutxes, passarel·les i de la resta dels serveis a les platges.

L'Ajuntament de Roda de Berà considera que aquesta és una actuació que aporta una solució «a curt termini» i continuarà demanant al Ministeri per a la Transició Ecològica que posi en marxa el projecte d'espigons que solucionaria les afectacions que produeixen els temporals a les platges, cada any.

Un problema de la Costa Daurada

La problemàtica amb la sorra a les platges es viu en diversos punts del litoral de la Costa Daurada. Una temporada estiuenca que s'inicia amb problemes. Al Baix Gaià,  Altafulla va patir una de les pitjors parts del temporal d'aquest 2022, el qual va acabar de destrossar una platja que ja estava sota mínims després del temporal Glòria.

Els consistoris van demanar solucions definitives a Costes en el seu moment, però de moment sembla que el consens està lluny d'arribar.