Imatge d'un rescat a l'Ametlla de Mar

Els Bombers demanen prudència: Cinc rescats al medi natural en només un dia a les comarques de Tarragona

Arreu de Catalunya en van ser 17 | Ja en són 101 aquesta Setmana Santa, rècord negatiu absolut

Una veritable allau. Una vegada més, els Bombers de la Generalitat s’han vist abocats a demanar prudència a l’hora de fer activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat. Només ahir diumenge, 4 d’abril, els Bombers van realitzar fins a cinc rescats a les comarques de Tarragona. Més enllà de l’actuació a la Cova Foradada de Calafell, que reportàvem en aquest mitjà, els Bombers van actuar també al Montmell, al Pinell de Brai i a l’Ametlla de Mar, allà per partida doble.

Enguany, a falta del tancament de dades definitiu, el nombre de rescats per Setmana Santa està sent més alt que mai. Arreu de Catalunya, el 2017 es van fer un total de 82 rescats durant la setmana festiva; el 2018, 59 i el 2019, 37. La Setmana Santa 2020, evidentment, va coincidir amb el confinament domiciliari. Ara bé, aquest 2021, fins a les 20.00 hores de diumenge, 4 d’abril, els Bombers de la Generalitat ja  havien efectuat 101 rescats al medi natural.

Primer rescat al Montmell

Ahir, precisament, el seguit d’actuacions dels Bombers al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre va començar pels volts de les onze del matí, al terme municipal del Montmell (Baix Penedès). Allà, un home de 55 anys va patir diverses ferides al cap després de caure a l’àrea recreativa forestal del Montmell. Segons detallen els Bombers, que van rebre l’avís a les 11.21 hores, es va trencar la corda que assegurava la baixa en un tros de fort pendent.

Tres dotacions terrestres —una d’elles del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) Barcelona, que era a la zona fent activitats relacionades amb el foc forestal— van poder accedir al ferit i el van evacuar en llitera fins a l’àrea recreativa, on l’esperava una ambulància. També es van traslladar els familiars del ferit fins al seu vehicle.

Minuts després, a Calafell, també a la comarca del Baix Penedès, una senderista de 62 anys va lesionar-se al turmell a la ruta de la Cova Foradada. Els Bombers de la Generalitat van activar una dotació terrestre i, immediatament, es va sol·licitar la presència de l’helicòpter de rescat amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) per la dificultat d’accés a l’indret. El vehicle aeri va aterrar al lloc dels fets i l’equip sanitari va atendre a la dona, amb possible fractura, traslladant-la amb l’aeronau fins al punt on s’esperava l’ambulància.

Doble actuació a l'Ametlla de Mar

Passat el migdia, al voltant de les 13.00 hores, una dona de 64 anys va patir una lesió al turmell al camí de ronda de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), a l’altura del cementiri i del Càmping Nàutic. Els Bombers van activar dues unitats terrestres, que van tallar la tanca perimetral del cementiri per assistir la ferida amb més seguretat i traslladar-la més ràpidament fins a l’ambulància.

A les 13.38 hores, també a l’Ametlla de Mar, els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís d’una dona que havia patit un traumatisme de genoll en caure per les roques a l’altura del Càmping l’Ametlla Village. Tres dotacions terrestres i un helicòpter de rescat amb el GRAE i sanitaris, que finalment no van actuar, van mobilitzar-se a la zona. Efectius dels Bombers van evacuar-la en llitera per terra fins on esperava l’ambulància del SEM.

Evacuació en helicòpter a la Terra Alta

Finalment, a les 15.29 hores d’ahir diumenge, 4 d’abril, els Bombers van rebre l’avís d’un escalador que havia caigut al sector d’escalada ‘Fantasia’ de la Vall Closa de Gaspar. Es va activar l’helicòpter de rescat amb GRAE i sanitaris i una unitat terrestre. L’home va ser evacuat pel mateix helicòpter de Bombers fins a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, amb un fort cop a l’esquena.