Un jutge durant un judici

Gir xocant en el cas del nadó tirat a la brossa a Tarragona: «Pot estar viu»

El judici començarà aquest pròxim dilluns 21 de febrer | La defensa assenyala que el nadó pot estar viu, ja que no s'ha trobat el cos

El dilluns, 21 de febrer, començarà el judici pel cas de la mare i l'àvia que van abandonar un nadó a l'interior d'un contenidor del barri de Torreforta. Uns fets que van començar a l'estiu del 2019, quan la jove encara era menor d'edat i es va quedar embarassada. Entre el 3 de març i el mes d'abril de 2020, va néixer la criatura i va ser abandonada.

Totes dues, acusades d'un delicte d'assassinat d'una persona menor de 16 anys, amb l'agreujant de traïdoria i parentiu, estan en presó provisional des del 10 d'abril del 2021.

Un cas que pot fer un gir en les pròximes hores. Segons informa el Diari Més, la defensa de les acusades assegura que la nounada pot estar viva. Una explicació basada en el relat de l'àvia, que va deixar el nadó fora del contenidor a l'interior d'una caixa, i no a dins de la brossa, com se les acusa.

Per tot plegat, han fet una crida per trobar qualsevol informació relacionada amb aquesta història, ja que el cos del bebè no s'ha trobat mai i consideren que encara està viu. Un assumpte que pot canviar el relat del judici i no ser acusades d'assassinat, sinó d'abandonament.

La condemna que proposa la Fiscalia

La vista que començarà aquesta setmana vinent serà amb jurat popular a la secció segona de l'Audiència de Tarragona. La fiscalia les acusa d'un delicte d'assassinat de persona menor de 16 anys, amb l'agreujament de traïdoria i parentiu. Per tot això, demana una pena de presó permanent revisable, amb accessòria d'inhabilitació absoluta.

Segons l'escrit d'acusació, la noia es va voler desfer del bebè acabat de néixer amb l'ajuda de la seva mare, en un «pla preconcebut per ambdues acusades». Uns fets que haurien tingut lloc entre els mesos de març i abril de 2020.

La jove es va quedar embarassada a mitjans del 2019, quan encara era menor, i el naixement de la criatura, una nena de pare desconegut, va tenir lloc al domicili familiar del barri de Torreforta en una data indeterminada, entre el 3 de març i el mes d'abril de 2020.

El fiscal assegura que la noia, després de donar a llum, va tapar la boca i el nas de la petita «amb intenció de causar-li la mort, aconseguint que deixés de plorar, però sense arribar a posar fi a la seva vida». Després, segons el relat de l'escrit d'acusació, «va amagar el bebè dins d'un armari de l'habitatge» fins a l'endemà.

Llavors, l'àvia del nadó va agafar-lo, quan encara era viu, va sortir al carrer i «amb ànim de causar-li la mort o sabent que amb la seva actuació li causaria, donat l'estat en què es trobava el bebè, després d'hores sense rebre aliment, el va llençar en un contenidor de la brossa», exposa l'escrit.

«D'aquesta manera, les dues acusades van aconseguir posar fi a la vida del nadó», sosté el fiscal.

La mare va explicar el cas a les amigues

El cas va sortir a la llum quan la jove va reprendre els seus estudis i ho va explicar a algunes companyes de classe. Una informació que va arribar als Mossos d'Esquadra, que van iniciar una investigació amb la posterior detenció durant l'abril del 2021.

La jove, menor d'edat en aquell moment, s'hauria quedat embarassada en un viatge al Marroc. No volia que el seu pare se n'assabentés, ja que tenien molts problemes a casa.

Decidida a seguir amb els seus estudis, va acudir al CAP de Torreforta el novembre del 2019. El principal motiu era perquè volia rebre una pastilla per l'avortament. Un fet que se li va negar perquè havia superat les nou setmanes de gestació. 

Per aquest motiu, se la va voler derivar a una clínica especialitzada de Barcelona o li seguien fent el seguiment, en cas que finalment decidís no interrompre'l.

Al desembre, va decidir tornar a una clínica de Tarragona per avortar, perquè no podia anar a Barcelona per problemes familiars. D'allà la van derivar de nou al CAP de Torreforta. A més, se li va proporcionar un informe perquè demanés ajuda als serveis socials.

La jove, però, tenia molta por que el pare se n'assabentés i va optar per demanar ajuda a la seva mare. Totes dues van decidir que la jove seguís amb els seus estudis. Segons el relat del fiscal, van concretar que un cop donés a llum al domicili familiar, matarien el bebè.

D'aquesta manera, la noia va seguir estudiant fins al mes de març, quan entre aquest mes i l'abril, va néixer una nena. La Fiscalia apunta que la jove, primer, va intentar asfixiar el nadó tapant-li el nas i la boca, però no ho va aconseguir i la va amagar a un armari.

L'endemà del primer intent d'assassinat, l'àvia es va endur al bebè per llençar-la a un contenidor d'escombraries.