Imatge de la planta química, després de l'explosió

El comitè d'empresa d'IQOXE havia advertit de mancances en la política de seguretat

La nova empresa propietària de la planta, Cristian Lay, havia entrat al negoci «amb fortes retallades» | CCOO fa una crida a esperar els resultats «de la investigació»

L'explosió de la planta d'IQOXE al polígon químic de Tarragona ha commocionat la ciutat i els municipis del voltant. Mentre els bombers treballen per acabar amb el foc que encara crema, s'acumulen les preguntes sobre la taula i volen les informacions de tota mena. Destaquen, entre els interrogants que s'hauran de respondre en les pròximes setmanes, les següents preguntes: per què ha explotat IQOXE? En quines condicions estava la planta?

La secció d'Indústria de CCOO ha explicat a TarragonaDigital que «és cert que els nous propietaris han entrat a IQOXE amb retallades. De fet, en la negociació del nou conveni alguns dels temes més destacats sobre la taula eren les mancances tant en la política de seguretat de l'empresa com en el personal laboral».

José Manuel Martín, secretari general de la sectorial sindical, ha fet una crida a la calma assegurant que «ara per ara, és molt prematur especular sobre les causes de l'accident. Haurem d'esperar al resultat de la investigació per saber-ne les causes i podem donar per fet que la investigació serà llarga». 

Algunes fonts consultades per aquest mitjà han apuntat que «responsables del departament de Manteniment de l'empresa havien traslladat a la propietat la necessitat de portar a terme més tasques de manteniment».

Així mateix, s'havia especulat amb el fet que  el cap de planta, la persona morta que han trobat aquest matí de dimecres, 15 de gener, entre les runes de l'explosió, estigués en aquell moment a l'empresa. 

Algunes fonts vinculaven el fet que el cap de planta encara estigués operatiu a l'hora de l'explosió, més tard de la finalització de la seva jornada laboral, amb que IQOXE va començar a tenir problemes pels volts de les quatre de la tarda, Des de CCOO han desmentit que la presència del cap de planta fos una situació «poc habitual» i amb desmentit amb rotunditat que l'empresa tingués problemes «a les quatre de la tarda».

Ricardo Leal, una de les fortunes d'Espanya

El propietari de Cristian Lay, l'empresa responsable de la planta d'IQOXE, és l'empresari extremeny Ricardo Leal. Leal té una fortuna, segons la revista 'Forbes', aproximada d'uns 230 milions d'euros. Així mateix, aquest empresari multimilionari té interessos en altres sectors com ara joieria, ramaderia i plàstics. A Catalunya, a banda de la planta del polígon de La Canonja, també és propietari de Plastiverd, al Prat de Llobregat, dedicada al plàstic reciclat.