Imatge de les plantes de llentiscle decomisades a Calafell

Decomissen a Calafell llentiscle recol·lectat sense autorització

Els fets han tingut lloc aquest diumenge 9 de febrer a la zona de Mas Romeu

Aquest diumenge a la tarda la policia local de Calafell ha decomissat diverses plantes de llentiscle  a la zona de  Mas Romeu. El cos municipal de seguretat ha detingut in fraganti als recol·lectors, que recollien la planta sense autorització. Aquesta planta típica dels boscos mediterranis té molt bona sortida en l’àmbit comercial, sigui per utilitzar com a ornamentació, fer preparats medicinals, o per elaborar vernissos i aromes.

En els darrers mesos, diversos grups organitzats es dediquen a recollir-lo als boscos de la demarcació per després enviar-lo a països com Holanda, una de les principals destinacions. Aquesta mateixa setmana, la Guàrdia Civil va decomissar més de 100 quilos de llentiscle espoliat a Tortosa.

De fet, Calafell és un dels municipis que pateix aquest espoli, una situació que causa danys al medi ambient, però també conflictes entre els qui recullen la planta i els propietaris dels terrenys. Tot i que aquesta espècie no està protegida, la llei forestal sí que exigeix que hi hagi sempre una autorització del propietari del terreny  per recollir les plantes, especialment si es tracta d'una activitat amb finalitats lucratives, com és aquest cas.

 

Una nova normativa i tancar els camins

Davant aquesta situació, l'Ajuntament de Calafell ha decidit actuar per mirar de frenar aquest espoli, que es dona als boscos  que hi ha a prop de les urbanitzacions de la part alta del municipi. D'una banda, el consistori elaborarà una normativa per regular qualsevol mena d'explotació forestal sense permís, de manera que es puguin aplicar sancions i confiscar el material quan s'interceptin aquestes persones. Ara, sense ordenança, no es pot fer. 

Una altra mesura que estudia el consistori és tancar camins  perquè no es puguin fer servir furgonetes per carregar les plantes recollides. Les claus només es donarien als propietaris i als serveis d'emergència. Un altre dels problemes que denuncien veïns i propietaris és el risc d'incendi que genera aquesta activitat, ja que els grups que espolien el llentiscle sovint fan focs per fer-se el dinar o l'esmorzar.