Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de peces arqueològiques iberes

Denunciat penalment un home que feia excavacions arqueològiques furtives a Banyeres del Pendès

L'individu, sense cap mena d'autorització, recercava els objectes amb l'ajuda d'un detector de metalls

Imatge de peces arqueològiques iberes
Imatge de les nou peces de ceràmica i metall intervingudes pels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra

Agents dels de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra han denunciat penalment un home per extreure peces arqueològiques de manera furtiva d’un jaciment iber a Banyeres del Penedès, al Baix Penedès. A l’home, de nacionalitat espanyola i de 60 anys, se’l considera presumpte autor d’un delicte contra el patrimoni històric.

El passat 18 de maig, la policia catalana va rebre l’avís que hi havia una persona amb un detector de metalls fent recerques entre les vinyes, a les Masies de Sant Miquel, al terme municipal de Banyeres. Una dotació de seguretat ciutadana es va adreçar al lloc dels fets, on van localitzar i identificar l’home, qui va explicar que buscava objectes antics com a passatemps. En escorcollar-lo, els mossos van trobar-li fins a nou peces de ceràmica i metall, que van ser intervingudes, juntament amb les eines d’excavació, una pala petita i el detector de metalls.

Les peces, de l'època ibera

La DIC va iniciar una investigació per determinar d’on procedia el material intervingut. Els investigadors, precisament, van comprovar que l’home no disposava de cap mena d’autorització per a l’activitat que estava duent a terme, ni del propietari del terreny ni del Departament de Cultura de la Generalitat, per la qual cosa es considerava una acció furtiva.

A més, amb el suport tècnic de Cultura es va determinar que les peces intervingudes eren de l’època ibera i dels jaciments arqueològics de la zona. El saqueig d’aquests espais constitueix un greu atac contra el patrimoni històric i, per extensió, al seu valor científic cultural. Des de la Generalitat, expliquen que els elements sostrets minven el valor del conjunt, «descontextualitza els objectes presents i afecta la informació científica que es pot obtenir amb un treball de camp rigorós».

Aquesta problemàtica, en definitiva, constitueix un delicte i no pas una activitat delictiva, per la qual cosa cal fer-ne pedagogia. Els Mossos d’Esquadra, per la seva part, agraeixen la col·laboració ciutadana en donar avís als cossos de seguretat del territori, per detectar i aturar el furtivisme arqueològic i paleontològic.