Una avioneta, un Piper Seneca amb matrícula EC-HCA, que havia sortit d'Eivissa ha desaparegut al Delta de l'Ebre. L'aparell estava pilotat per dos experimentats pilots de la zona, socis de l'aeroclub de Reus i membres de la junta, de 42 i 35 anys. Un d'ells era un mosso d'esquadra fora de servei, segons avança el diari La República Checa.
Durant el trajecte que realitzava des de l'illa balear fins a l'aeroport reusenc, a unes 40 milles nàutiques (75 km), ha desaparegut. L'incident ha succeït als volts de tres quarts de set de la tarda del dimarts i, en veure que l'avioneta no tornava a base, s'ha activat l'alerta.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Per aquest motiu, l'helicòpter de Salvament Marítim, l'Helimer, ha sortit des de l'aeroclub reusenc, on té la base, fins a la zona on havia succeït l'incident per sobrevolar la zona pròxima on hauria pogut caure. Tot seguit, l'Exèrcit de l'Aire ha iniciat també una recerca amb un dels avions CN235 de l'Ala 49, integrat al Centre Coordinador de Salvament de Balears. Dues embarcacions Salvamar, amb base a Sant Carles de la Ràpita, també s'ha unit als mitjans aeris. La recerca de l'avioneta s'està realitzant entre la costa sud de Tarragona i la nord de Castelló.
Un viatge entre Eivissa i Reus
La Piper Seneca ha sortit aquest passat matí de dimarts des de l'Aeroport de Reus en direcció Eivissa, un recorregut d'uns 250 quilòmetres. El trajecte ha durat als voltants d'una hora i, als volts d'un quart de set del vespre, havia de prendre el vol per fer el viatge de tornada amb dos ocupants a bord. Minuts abans de les set, però, per motius que es desconeixen i s'estan investigant, s'ha perdut totalment el contacte amb l'avioneta, que havia d'arribar a la costa sud de Salou per aterrar poc abans de dos quarts de vuit a Reus.
L'avioneta, pintada de color groc, havia arribat a l'aeroclub de Reus l'any 2018, després de diversos anys formant pilots professionals a l'aeròdrom de Requena, a València. Actualment s'utilitza per vols a demanda dels socis o cursos d'iniciació, a la vegada que s'utilitzava a la MFS, Mediterranean Flight School, divisió de l'aeroclub per formar aviadors professionals.
L'Aeroclub de Reus treballa amb l'incident
Els responsables de l'Aeroclub de Reus està treballant amb AENA, l'Agència de Seguretat Aèria (AESA), la Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil (CIAIAC) amb la coordinació de l'Exèrcit de l'Aire, per esclarir les causes de la desaparició de l'aeronau.
El president de l'Aeroclub de Reus, Pere Moralla, molt afectat per l'incident, assegura que «en els 18 anys que porto de president no n'havíem tingut mai cap».