Pla general de l'operació policial

Luxe a base de butrons i encastaments a Tarragona: desarticulada una perillosa banda criminal

L'operació 'Esparido' ha acabat amb 11 persones a presó

La trajectòria d'un grup criminal especialitzat en butrons i encastaments en establiments comercials ha arribat a la seva fi. Una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil ha acabat amb la banda que actuava a Tarragona, Barcelona, Alacant i Madrid. 

El passat 2 de juny, es detenien 14 persones. Després de passar pel Jutjat de Torrevieja, s'ha dictaminat presó per 11 dels 14 detinguts. La resta en llibertat amb mesures cautelars. 

Un grup criminal dedicat al luxe

L'organització es dedicava al robatori de vehicles d'alta gamma. Tenien la finalitat de cometre els robatoris en comerços de productes exclusius mitjançant l'encastament. 

Així mateix, també utilitzaven els vehicles sostrets per desplaçar-se a grans empreses. En aquests locals robaven caixes enregistradores i accedien als locals per mitjà de butrons. 

El grup criminal estava dispers arreu del territori. El 2 de juny es van dur a terme 11 entrades i escorcoll de manera simultània, on es van detenir totes les persones. En van enxampar cinc a Barcelona, dues a Tarragona i set a Madrid.

En els registres es van trobar tota mena d'armes de foc. Entre elles n'hi havia de curtes, llargues i simulades, a més de munició de diferents calibres. També hi havia radials, malls, llances tèrmiques, inhibidors de freqüència i bombones d'acetilè industrial.

Es van trobar programadors d'arrencada de vehicles i claus de diferents cotxes d'alta gamma. En metàl·lic hi havia 140.000 euros i gairebé 30.000 euros en bitllets falsificats. Aquests diners estaven empaquetats i preparats per posar-los en circulació. 

Entre els objectes hi havia roba de primeres marques i perfums dels robatoris, preparats per a la seva venda il·legal. També hi havia substàncies estupefaents.

Els encastaments i butrons van provocar les investigacions

Els cossos policials van començar la investigació després dels encastaments i butrons en botigues de roba, complements o perfums. Dies després d'aquests incidents, en un control policial es van aturar unes persones que tenien antecedents per robatoris. 

Les indagacions van coincidir amb una investigació de la Guàrdia Civil. Tots seguien al mateix grup criminal i van establir un equip conjunt de treball. 

El 26 de març, la Guàrdia Civil va interceptar tres persones mentre intentaven robar un vehicle d'alta gamma a Guardamar de Segura. En ser detectats, els delinqüents van esgrimir una arma de foc i van iniciar una fugida en un altre cotxe. Finalment, van aconseguir escapar després d'abandonar el cotxe i fugir a peu.

A partir d'aquí es va iniciar l'operació 'Esparido'. Durant la investigació es van identificar els presumptes autors del robatori i es va concloure que formaven part d'un grup criminal.

Després d'això, el 2 de juny es van detenir 11 homes i 3 dones. Tots ells de nacionalitat espanyola i d'entre 20 i 43 anys.

Se'ls acusa dels delictes de robatori amb força, pertinença a grup criminal, robatori de vehicles, tinença il·lícita d'armes, falsificació de moneda, simulació de denúncia, blanqueig de capitals i contra la salut pública.