Dos agents i un cotxe de la Policia Nacional al carrer

La banda criminal europea liderada per una àvia de 79 anys de Catalunya

Introduïen cocaïna a la península a través de ports portuguesos amb empresa legal importadora de pedra coral·lina

Una dona 79 anys, veïna del municipi d'Alió, a l'Alt Camp, liderava una banda europea dedicada al tràfic de drogues. L'àvia, juntament amb dos homes de 26 i 60 anys d'Alacant i Blanes (la Selva), introduïen cocaïna a la península a través de ports de Portugal. 

Això ho feien sota el paraigua d'una empresa legal d'importació de pedra coral·lina procedent de  República Dominicana. A diferència d'altres bandes dedicades al negoci de les drogues, ells buscaven finançament per avançat sondejant narcotraficants de Sud-amèrica.

Actuaven des del nord de Portugal

L'actuació policial ha anat a càrrec de la Policia Nacional i la policia de Portugal. Els cossos de seguretat van centrar la recerca en un grup que recorria diferents punts d'Espanya, especialment Andalusia, cercant finançament per a la seva activitat criminal relacionada amb el tràfic de cocaïna.

Amb aquesta finalitat mantenien contactes amb altres grups de narcotraficants  especialitzats en la venda i distribució final de la droga. 

Els tres membres de l'organització operaven sota l'aparença de la legalitat que els proporcionava una empresa que havien constituït amb seu fiscal i social en una localitat del nord de Portugal. El finançament que havien obtingut dels grups que finalment havien de rebre la droga  s'utilitzava per finançar les despeses legals de l'empresa 'pantalla'.

Els agents van fer una inspecció a la seu de l'empresa de pedra coral·lina. En aquest moment va ser quan es va descobrir que l'estructura del contenidor havia estat modificada per ocultar la cocaïna.

Arran d'aquesta detecció, es va practicar una entrada i registre al domicili on residien els tres integrants del grup. A l'interior de l'immoble van trobar una bossa d'esports amb uns blocs cilíndrics que pesaven 15 quilos, on s'amagava la cocaïna.

La dona de 79 anys exercia les funcions de líder  del grup. A més, era la cap visible i propietària de l'empresa creada com a pantalla per la qual feien els tràmits d'importació i gestió mercantil.

Un altre integrant era el manipulador de les eines i l'encarregat de l'extracció de la droga del contenidor. L'últim coordinava i fiscalitzava les seves activitats per ratificar que l'operativa que realitzava per consumar la introducció de la droga es realitzava segons el previst. 

Per aquest motiu, tots tres van ser detinguts  a la localitat portuguesa de Vila-real com a presumptes autors d'un delicte  de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. La investigació segueix oberta i no es descarten més detencions.