Agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guardia Civil inspeccionen un dels vehicles recuperats

Desarticulen una banda de tràfic de cotxes robats que operava des de Tarragona

Els Mossos, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, van detenir cinc persones, quatre d'elles amb domicili a Salou

Agents dels Mossos d'Esquadra de les Unitats d'Investigació de Tarragona i Reus, conjuntament amb la Unitat de Patrimoni de la Comandància de Barcelona de la Guàrdia Civil, van detenir diumenge 19 de desembre quatre homes i una dona com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, 17 robatoris amb força de vehicles, falsificació documental i tràfic il·lícit de vehicles.

Els arrestats, d’edats compreses entre els 30 i els 57 anys, són de nacionalitats russa i ucraïnesa. Un dels homes detinguts té domicili a Rússia, mentre que la resta són veïns de Salou. Els cinc detinguts van passar dimecres a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i tots ells van quedar en llibertat amb càrrecs.

Segons ha explicat la policia catalana en un comunicat, la investigació es va iniciar durant els mesos d'estiu, després que de detectar una sèrie de robatoris de vehicles nous i d’una determinada marca a la zona del Tarragonès i el Baix Camp. En les primeres perquisicions, els Mossos van comptar amb la col·laboració de les policies locals de Salou i Cambrils.

Un primer detingut durant el mes d'octubre

Durant la fase inicial de la investigació, a l’octubre es va detenir un home de 25 anys, de nacionalitat ucraïnesa i es van recuperar dos vehicles sostrets de la mateixa marca. Aquesta detenció va permetre constatar l’existència d’un grup criminal format per ciutadans de l’Europa de l’est que estava assentat al territori.

En el desenvolupament de la investigació, els mossos van coincidir amb agents de la Guàrdia Civil i ambdós cossos van establir un equip de treball conjunt. En aquest sentit, van constatar que el grup criminal operava també fora de Catalunya i van aconseguir identificar els membres de la banda, els rols de cadascun i es van localitzar els domicilis i cotxeres on guardaven els cotxes robats.

Durant aquesta fase d’investigació, els policies van aconseguir recuperar cinc vehicles que havien estat sostrets a Catalunya i Madrid.

Els vehicles robats eren portats a Torredembarra

Segons va revelar la investigació, dos dels integrants del grup eren els que cometien els robatoris, altres dos eren els responsables de la logística i donaven suport als lladres, mentre que un cinquè membre de la banda s'encarregava de manipular els vehicles. El grup comptava amb les eines i la capacitat per falsificar els elements de traçabilitat dels vehicles que robaven.

En aquest sentit, els cotxes es robaven a València, Madrid o Catalunya i eren traslladats a Torredembarra, on en un període curt de temps, eren manipulats i es falsificava la documentació per posar-los en circulació. Concretament, modificaven els números de bastidors i de motor, fent pràcticament indetectable la falsificació.

Mentre es preparava el dispositiu per efectuar diverses entrades als domicilis dels investigats, es va produir l'arribada d'un integrant del grup criminal que va precipitar els esdeveniments. Així, el diumenge 19 de desembre es van fer entrades a quatre immobles, tres domicilis a Salou i una cotxera a Torredembarra. 

Cinc detinguts i 12 vehicles recuperats

En l'operatiu, que va saldar amb cinc detencions, es van localitzar 12 vehicles, quatre geolocalitzadors, inhibidors de freqüència, documentació, eines especialitzades per a la modificació dels elements de traçabilitat dels vehicles, plaques de matrícules clonades, cinc aparells OBD (sistema de diagnosi de vehicles) i diversos estris específics per cometre el robatori dels cotxes.

A més, es va recuperar documentació d’un vehicle denunciat en un robatori, tot i que el cotxe no es va localitzar. Dels 12 vehicles recuperats i que constaven com a sostrets, els detinguts ja n'havien manipulat sis per poder-los posar en circulació, ja que també havien realitzat la falsificació documental. Dels altres sis vehicles encara no havien finalitzat la falsificació.

A més, els investigadors van intervenir un vehicle d’alta gamma, valorat en més de 100.000 euros, que utilitzaven els integrants del grup. En aquest sentit, donada la seva procedència, s'està pendent de comprovar, via Interpol, si consta sostret. Aquest seria el 18è vehicle intervingut.