Un agent de la Guàrdia Civil d'esquenes amb els catalitzadors intervingut en l'operatiu Catabul

Desarticulen un grup que robava catalitzadors en diverses províncies, entre elles TGN

La Guàrdia Civil ha arrestat els cinc membres de la banda i els imputa 150 furts i un delicte de tràfic de drogues

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal que robava catalitzadors de vehicles en diverses zones d'Espanya, entre elles la demarcació de Tarragona. En el marc d'una operació policial, batejada amb el nom de Catabul, els agents de la Benemèrita han localitzat uns 10.000 catalitzadors i han detingut cinc persones com a membres de la banda, entre els quals hi ha el seu líder i el responsable de l'estructura logística.

Els detinguts, d'entre 20 i 47 anys i nacionalitat romanesa, tenen antecedents per fets similars. En aquest sentit, se'ls imputa el delicte de pertinença a grup criminal, un altre contra la salut pública —per tràfic de drogues— i 150 delictes de furts, que els policies han quantificat en més de 170.000 euros. Així mateix, també s'han aixecat diverses actes administratives per exercir l'activitat de cria de gossos sense autorització.

Les detencions es van fer a finals del passat mes de maig, tres d'elles en un hotel d'Ibi (Alacant), després de registres al barri madrileny de Puente de Vallecas i al municipi de Quintanar de la Orden, a la província de Toledo.

Eines, drogues, cotxes i diners en efectiu

El 24 de maig, en els dos registres al barri madrileny de Puente de Vallecas i a l'hotel d'Ibi, on es van detenir tres dels membres de la banda que tornaven de robar material, es van intervenir diverses eines utilitzades per als robatoris, 70 grams de metamfetamina de cristall, diversos telèfons mòbils, cinc vehicles de gamma mitjana, 17.000 dòlars americans i altres quantitats econòmiques en diverses divises.

L'endemà, a Quintanar de la Orden (Toledo), es va realitzar una inspecció en una finca freqüentada per la banda, trobant-se una granja il·legal de gossos. Allà, es van intervenir 12 gossos de les races 'american bully' i pastor alemany txec.

El líder i el cap logístic, a presó

El Jutjat de Guàrdia i Instrucció de Madrid va decretar l'ingrés a la presó del líder i del cap de l'aparell logístic que van ser detinguts a Madrid, mentre que els tres detinguts a Ibi van ser posats a la disposició del Jutjat de Guàrdia i Instrucció d'Ibi, decretant la llibertat provisional de tots ells amb la imposició de mesures cautelars.

Gràcies a aquest operatiu, s'han pogut esclarir robatoris a les províncies d'Àlaba, Albacete, Alacant, Astúries, Badajoz, Castelló, Huelva, Jaén, La Rioja, Lugo, Múrcia, Salamanca, Santander, Tarragona i València.

De manera paral·lela, els agents han posat a disposició judicial més de 10.000 catalitzadors de dubtosa procedència, alguns d'ells relacionats amb els detinguts, motiu pel qual no es descarten que apareguin més afectats.