Un dels detinguts de la xarxa criminal que va estafar gairebé 600 persones d’edat avançada

La gran estafa a persones d'edat avançada a Catalunya que ha arruïnat moltes famílies

La Guàrdia Civil ha detingut una vintena d'integrants que actuaven arreu d'Espanya

Un grup criminal es dedicava a estafar col·lectius vulnerables, persones d'edat avançada, dependents i en situació de discapacitat arreu de l'estat espanyol, també en ciutats catalanes com Barcelona o Tarragona. La Guàrdia Civil, després d'una llarga investigació, ha aconseguit desarticular-la i detenir-ne els involucrats.

En total, els agents han detingut 21 persones, dividits en onze homes i deu dones. Tots ells amb edats compreses entre els 23 i els 49 anys. Se'ls acusa com a presumptes autors en diferents graus de participació dels delictes de pertinença a organització criminal, estafa i falsificació de documental mercantil.

Els integrants utilitzaven sempre el mateix modus operandi. Per fer-los caure en el parany, feien servir tàctiques de venda agressiva per generar confusió a les víctimes, amb constants coaccions i amenaces. Això ho feien tan de forma presencial o mitjançant un 'call center' des dels locals on operaven. 

En alguns dels casos, les estafes van provocar la fallida econòmica de famílies senceres. Això passava després d'haver-los pagat quantitats de 30.000, 50.000 o 100.000 euros. 

Els investigadors de la Guàrdia Civil van dur a terme un tal de cinc registres en empreses i domicilis. En aquests es van intervenir nombrosos ordinadors, material informàtic i documentació relacionada amb l'activitat delictiva.