Policia nacional

Desarticulen una xarxa d'explotació de dones a Tarragona i Reus

Hi ha tres persones detingudes com a responsables de l'organització, que obligava les dones a prostituir-se

La Policia Nacional ha desarticulat, entre Tarragona i Reus, una xarxa d'explotació sexual de dones colombianes. Segons informa el cos policial, s'han detingut tres persones, dues de les quals de la mateixa nacionalitat que les víctimes. La tercera és de nacionalitat espanyola i són les persones a qui s'atribueix, presumptament, la responsabilitat de la xarxa.

Se'ls acusa de tràfic de persones, determinació coactiva a la prostitució, organització criminal i, en el cas de la persona espanyola, també d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. El plantejament que fa la policia del cas és que les víctimes eren captades a Colòmbia amb falses promeses de feina i futur. Quan arribaven al destí, en canvi, eren obligades a prostituir-se.

L'operatiu ha permès desmantellar dos pisos, un a cada ciutat, que actuaven com a prostíbuls. L'operació es va posar en marxa el passat 12 de juliol arran d'una trucada al Servicio de Atención de Víctimas de Trata. Es tracta d'un servei de denúncia, anònim i confidencial, a través del telèfon 900 10 50 90 i del correu trata@policia.es.

Desarticulen a Tarragona i Reus una xarxa d'explotació sexual

La persona que hi va trucar va denunciar que hi havia almenys dues víctimes que havien sigut explotades sexualment. Segons el relat de la policia, el cos es va posar en contacte amb les dues víctimes, que van accedir a denunciar la situació sota la condició de testimonis protegits. Una catalogació a la qual es va accedir «davant del risc que poguessin ser maltractades o expulsades del lloc que els servia de domicili».

El testimoni de les víctimes va permetre establir la tesi sobre el funcionament de la xarxa. Haurien explicat que se les havia captat a Colòmbia amb la promesa de condicions laborals millors. Segons explica la policia, un prestador colombià s'encarregaria de finançar el viatge fins a Barcelona.

Quan hi van arribar va ser quan la persona encarregada de captar-les les hauria obligat a prostituir-se, com subratlla la informació policial, sense cap mena de protecció o de condicions d'higiene. També se les hauria obligat a consumir cocaïna i a entregar la meitat dels ingressos obtinguts als explotadors. Se les forçava a estar disponibles les 24 hores del dia durant els set dies de la setmana.

El relat de les víctimes detalla que només se les deixava sortir dues hores per anar a comprar. La persona encarregada del prostíbul il·legal hauria arribat a agredir una de les víctimes i amenaçar la resta. Els indicis trobats fins ara per part de la policia han permès dibuixar l'organització interna de la xarxa desarticulada.

L'home de nacionalitat espanyola detingut seria el responsable de l'organització, s'hauria encarregat d'aconseguir els pisos i seria el titular dels comptes bancaris on s'ingressaven els diners. Les altres dues persones, de nacionalitat colombiana, farien funcions similars entre si. Una s'encarregava de captar les víctimes a Colòmbia i de gestionar els prostíbuls, a més de controlar les dones, els seus ingressos i les trobades amb els clients.

La tercera persona detinguda faria funcions similars en absència d'aquesta primera. La investigació policial va acabar desembocant en l'autorització judicial per a l'entrada als pisos investigats de Tarragona i Reus. A més de detenir els responsables de l'organització, també es van intervenir sis telèfons mòbils, un ordinador, el passaport d'una de les víctimes, documentació diversa i 2.130 euros en metàl·lic. A l'operatiu hi van participar, respectivament, la Guàrdia Urbana de Tarragona i la de Reus.