Un vehicle dels Mossos d'Esquadra

Cacen els organitzadors de les macrofestes il·legals en plena pandèmia a Tarragona

Els responsables van celebrar més de 25 esdeveniments en cases de turisme rural d’arreu de Catalunya

La pandèmia de la covid-19 ha canviat la vida de molta gent. Un període de la nostra vida que encara no ha acabat, però cada cop estem més a prop de l'esperada nova normalitat amb la retirada definitiva de l'obligatorietat de la mascareta als espais interiors.

Les restriccions han marcat els moviments de tota la població i una de les que han perdurat més en el temps han sigut les vinculades amb el sector de l'oci nocturn. Motiu pel qual s'han viscut diverses festes il·legals en cases rurals d'arreu de Catalunya. 

Després de tot plegat, els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal especialitzat a organitzar macrofestes il·legals durant la pandèmia. Una banda que va organitzar més de 25 festes en cases de turisme rural, entre les quals n'hi ha ubicades al Tarragonès i l'Alt Camp.

Defrauden uns 200.000 euros

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones a qui se'ls atribueixen almenys 25 delictes d'estafa i falsificació documental. Els presumptes autors són integrants d'un grup criminal que es dedicava a l'organització de festes il·legals en habitatges de turisme rural.

Uns fets que succeïen sense el consentiment dels propietaris, sense abonar l'import del lloguer de l'espai, el lloguer de material d'hostaleria ni la compra o contractació de serveis bàsics com càtering o beguda.

D'aquesta manera obtenien de forma íntegra el benefici econòmic dels conjunts d'assistents a la festa de forma directa. Ho feien gràcies a la venda d'entrades i la venda de les consumicions. La investigació estima en 200.000 euros la quantitat defraudada.

Imatge d'un menjador totalment destrossat.
Una casa rural que va quedar totalment destrossada després d'una festa il·legal | TarragonaDigital

Els tres detinguts van passar a disposició judicial el dia 8 d’abril, amb més de 25 fets en conjunt imputats al grup criminal, i l’autoritat judicial va decretar-ne la seva llibertat amb càrrecs.

A banda dels fets penals que se’ls atribueixen, també es van tramitar les corresponents denúncies per infraccions a la llei 11/2009, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, per la celebració d’aquests tipus d’esdeveniments sense disposar de l’autorització administrativa corresponent.

També per l’incompliment de la normativa sanitària en prevenció de la covid, vigents en el moment dels fets.

El modus operandi

Per portar a terme aquest frau, els presumptes autors contactaven amb els responsables dels habitatges de turisme rural o amb les empreses de serveis, ocultant la seva identitat sota unes dades falses.

En alguns casos utilitzaven còpies de documentació d’altres persones o feien servir a una tercera persona com a intermediària. En aquest últim cas, desconeixia la intenció real dels llogaters.

Un cop iniciaven el contacte, la seva intenció era abonar l’import del lloguer o compra mitjançant una transferència bancària que resultava ser simulada i falsa.

Ampolles apilonades i llits moguts a la casa rural Mas Grau d'Estanyol
Desmantellen un grup criminal especialitzat en organitzar macrofestes il·legals durant la pandèmia | ACN

Tot seguit, enviaven per e-mail, o missatgeria instantània, un justificant de transferència bancària amb dades falses fent creure al destinatari que per la proximitat al cap de setmana, el pagament no es faria efectiu fins al cap d’uns dies, quan ja havia passat el temps de lloguer de la casa.

Una seqüència delictiva que es desenvolupava en un espai de temps molt reduït, aproximadament de 24 hores, a comptar des de l’inici del contacte amb els responsables d’habitatges o empreses fins que es realitzava la festa.

Tot i que l’aforament dels habitatges que llogaven no excedia els 10 o 15 residents, la quantitat final de persones que assistien a les festes s’estimava entre 300 i 400. Els investigats no donaven la ubicació de la festa fins ben entrada la nit per reduir els riscos d’una eventual actuació policial.

Festes il·legals arreu de Catalunya

El grup criminal estava perfectament organitzat, ja que tenien molt ben atribuïdes les funcions específiques de cadascun d’ells: lloguer dels espais, convocatòria dels assistents a través de xarxes socials, contractació dels càterings, seguretat i control d'accés a la finca, equips de so i llum, cambrers, etc.

Els habitatges de turisme rural on es van consumar les festes es troben a les comarques del Maresme, Noguera, Garraf, Pla de l’Estany, Alt Camp, Baix Empordà, Gironès, Bages, Osona, La Selva i el Tarragonès.