Maquinària del laboratori de drogues sintètiques desmantellat a Mont-roig del Camp

Troben a Mont-roig del Camp el laboratori de drogues més gran descobert a Catalunya

Es va detenir el cuiner de la droga i tres persones més | Troben drogues sintètiques per valor de més de 4 milions d'euros, armes i explosius

El laboratori de drogues de síntesi més gran trobat mai a Catalunya, i possiblement a tot l'Estat espanyol, es va desmantellar ara fa un mes a Mont-roig del Camp. Una operació coordinada entre els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza basca va acabar amb quatre persones detingudes i 4,3 milions d'euros en substàncies estupefaents intervingudes. Aquest divendres, 15 de juliol, els dos cossos policials han ofert una roda de premsa per donar detalls de l'operatiu.

L'inspector Francesc Moragas, cap de la divisió d'investigació criminal de la Regió Policial del Camp de Tarragona, ha subratllat la magnitud del laboratori. Durant l'operació es van trobar 156 quilos de pasta de speed pur i 108 quilos més de speed apte per al consum. La pasta, una vegada tallada i preparada per al consum, hauria pogut suposar més de 700 quilos d'aquesta droga.

També es van trobar 21 quilos del que es coneix com a cocaïna rosa, produïda artificialment, incloses 5.000 pastilles preparades per la venda directa. També 10 quilos de ketamina i 2,7 quilos d'MDMA. Finalment, tal com ha ironitzat l'inspector, 5 quilos de marihuana «per mantenir el segell» de la regió de Tarragona.

A més de la droga també es van trobar explosius, material per fer-ne, armes i equip per manipular-les. Es van trobar 5 armes llargues i 5 de curtes, dues de les quals estaven preparades per disparar, mentre que les 8 restants estaven en procés de manipulació. El llistat de material decomissat el completen 42.000 euros en efectiu.

▶️ Desmantellen a Mont-roig-del Camp el laboratori de droga sintètica més gran trobat mai a Catalunya

El laboratori més gran trobat mai a Catalunya i, possiblement, a l'Estat

Les investigacions de l'Ertzaintza van permetre identificar el laboratori, al voltant del qual es va organitzar un operatiu de vigilància. Tenint en compte la «gran capacitat de producció», la venda de la droga no es feia al detall, sinó als traficants que se n'encarregaven. Un d'aquests va ser intervingut a principis de juny amb unes 1.200 pastilles.

Deu dies després un vehicle va arribar al domicili i va recular fins a la porta del garatge, on hi havia el laboratori. Va carregar una sèrie de bosses pesants i va marxar. A certa distància, «i amb discreció», els Mossos d'Esquadra van aturar el vehicle.

Van trobar-hi 156 quilos de pasta de speed en estat «gairebé pur», una quantitat «exagerada» fins i tot en termes de tràfic de drogues, segons el comandament. Aquesta situació va provocar que s'activés l'operatiu, es va demanar l'ordre judicial i es van fer entrades tant al laboratori com a un altre domicili. Per fer-ho es va comptar amb operatius del TEDAX, a causa de la volatilitat de les substàncies que es fan servir per fabricar les drogues. En altres sales de la casa que feia de laboratori s'hi va trobar bibliografia sobre la fabricació d'explosius i receptes escrites a mà.

Detinguts de Mont-roig, Reus i Alemanya

La policia catalana va buscar la formació del responsable de fabricar les drogues, conegut com el cuiner. No consta enlloc que en tingui i, la hipòtesi actual, és que és autodidacta. De fet, Moragas li atribueix «un talent i una capacitat innata» per manipular les substàncies. Tampoc descarten que, en algun moment de la seva formació hagués comptat amb ajuda.

Se li coneix un sol antecedent policial, «de fa molts anys», i està relacionat amb explosius. Segons ha detallat l'inspector, el cuiner, que actualment té 35 anys, hauria creat «un petard per Sant Joan». L'explosió, massa grossa, hauria alertat els veïns, fet que hauria provocat que hi anessin els Mossos i, per tant, constés l'antecedent.

Actualment, a més de tota mena de drogues sintètiques, també havia elaborat pólvora. En aquest àmbit, però, es resta pendent de l'informe dels TEDAX per conèixer més detalls. S'han trobat armes manipulades de manera similar a les que es fan servir per rebentar caixers, segons s'ha apuntat.

Tot i això, no es vincula, a hores d'ara, el detingut amb aquesta mena de delictes. Juntament amb el cuiner també s'ha detingut la seva parella, veïna de Reus, i un home alemany de 48 anys, el que es va interceptar amb la pasta de speed. La investigació segueix oberta.

Una investigació de l'Ertzaintza acaba a Mont-roig del Camp

Hermelo Molero, cap del grup de substàncies estupefaents de la comissaria de Bilbao, ha apuntat que «probablement ens trobem amb un dels majors laboratoris que s'hagin desmantellat a tot l'Estat». Tenint en compte la sofisticació de la maquinària i l'habilitat del cuiner, considera que «tardarem força anys a trobar algú que torni a tenir aquesta capacitat de producció».

La instal·lació permetia produir 400 quilos d'amfetamina de manera regular, amb una producció potencial de diverses tones anuals. Estava en marxa, almenys, des del 2017 i la feia funcionar una sola persona, coneguda com el cuiner d'aquesta droga. Es tracta d'una substància que, proporcionalment, es consumeix molt més al País Basc, i és allà on va arrencar la investigació.

L'Ertzaintza va acabar relacionant una investigació oberta amb la regió de Tarragona. Quan es van posar en contacte amb els Mossos d'Esquadra van poder identificar un dels implicats i el domicili que servia de laboratori, a Mont-roig del Camp. Molero ha insistit que, en els més de 20 anys que fa que investiga tràfic de drogues, és el laboratori més gran del qual hagi tingut constància.

«Podia produir una pastilla per cada ciutadà de Catalunya de manera anual», ha remarcat. Pel que fa a la instal·lació, comptava amb maquinària molt pesada que, a l'Estat, no li consta que s'hagi trobat mai. De fet ha afirmat que només la coneixia de laboratoris dels Països Baixos o Alemanya, on produeixen per a tot el món.