Estafa en criptomonedes

Detenen una parella a TGN: Criptomonedes i una botiga d'ordinadors a Tarragona

Els acusats van instal·lar un programari per controlar els ordinadors a distància

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat dijous una parella, un home i una dona de 33 anys, nacionalitat espanyola i amb domicili al barri de Sant Pere i Sant Pau, com a presumptes autors dels delictes d'intrusió en sistemes informàtics, estafa i danys. Els fets van tenir lloc a una botiga d'ordinadors situada al polígon comercial de les Gavarres.

Amb la seva actuació, els presumptes delinqüents tenien la intenció de lucrar-se utilitzant els ordinadors exposats en l'establiment de productes electrònics des del seu domicili.

Els ordinadors estaven manipulats

Els fets es remunten al passat 14 d'octubre, quan una parella va accedir a l'establiment i va manipular setze ordinadors de gran potència que estaven a la venda. Amb un llapis de memòria van instal·lar un programari que els permetia efectuar nombroses transaccions per obtenir beneficis econòmics mitjançant criptomonedes.

Aquesta acció, que rep el nom de mineria, consisteix a crear les monedes a canvi de guanyar-les. És a dir, els miners adquireixen les monedes virtualment sense la necessitat de comprar-les.

Els responsables de l'establiment van començar a adonar-se de què els aparells no funcionaven correctament tot i ser nous i d'avançada tecnologia, a més de produir un soroll molt elevat. Hores més tard, els tècnics van comprovar que els ordinadors havien estat manipulats i que es trobaven constantment treballant, sent controlats per algú a distància.

Aquest fet ha provocat un deteriorament en els ordinadors, en especial les targetes gràfiques i altres components. En aquest sentit, l'establiment calcula que els danys ocasionats superen els 20.500 euros.

La parella va ocultar la seva identitat

Els detinguts van ocultar la seva identitat digital a través de servidors que emmascaraven el protocol d'Internet que utilitzaven, simulant així que la manipulació es produïa des dels Estats Units. Tot i això, gràcies a les càmeres de seguretat de l'establiment, es va poder detectar que la dona distreia un treballador de la botiga mentre l'home instal·lava un llapis de memòria i manipulava l'ordinador. 

Un cop identificats, el passat dijous, els Mossos d'Esquadra van detenir la parella al seu domicili ubicat en un bloc d'habitatges del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau. Més tard, es va efectuar una entrada i registre durant la qual es van obtenir diversos elements que relacionen la parella amb aquests fets.

El mateix dijous a la tarda, la dona va quedar en llibertat amb l'obligació de presentar-se davant l'autoritat judicial quan sigui requerida. Per la seva banda, l'home va passar a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona, qui en va decretar la seva llibertat amb càrrecs.