Imatge d'una de les detingudes declarant davant la Guàrdia Civil

Detenen dues persones a la Rioja per sis estafes a través de Bizum, una d'elles a TGN

Els estafadors es feien passar per funcionaris de la Tresoreria General de la Seguretat Social

La Guàrdia Civil ha detingut a la Rioja dos dels integrants d'un grup criminal dedicat que va realitzar fins a sis estafes a través de l'App Bizum a Tarragona, Madrid, Palma, Pontevedra i Granada. Segons ha informat l'institut armat, els dos arrestats, un home i una dona de nacionalitat espanyola de 34 i 21 anys respectivament, es feien passar per funcionaris de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

La detenció d'aquestes persones és el resultat de l'intercanvi d'informació entre les diferents unitats de la Guàrdia Civil que lluiten contra organitzacions criminals, que va posar de manifest la possible ocultació a la localitat de Calahorra de dues persones dedicades a cometre estafes mitjançant l'App Bizum. Després de les informacions, els agents van desplegar un operatiu  que va permetre la localització i detenció de totes dues persones.

Durant les actuacions es va poder esbrinar com tots dos individus havien consumat un total de sis estafes a Madrid, Palma, Pontevedra, Tarragona i Granada.

El modus operandi

Segons ha explicat la Guàrdia Civil en un comunicat, un dels integrants del grup, habitualment una dona, realitzava una trucada telefònica a la víctima identificant-se com a funcionària de la Tresoreria General de la Seguretat Social, aportant en el transcurs de la conversa diverses dades personals, guanyant-se ràpidament la confiança de l'interlocutor.

Els estafadors recollien les dades personals de les víctimes a través de diferents xarxes socials —Facebook, Twitter o Instagram—, fòrums i pàgines web de venda de productes, on aconseguien els telèfons de contacte.

Durant la trucada, la suposada funcionària comunicava que es realitzarà una transferència a favor de la víctima sota qualsevol pretext —prestació per discapacitat, maternitat, malaltia, fills a càrrec, etc.— i que la mateixa es gestionarà a través del proveïdor de serveis de pagament Bizum.

Seguidament, un altre membre del grup delictiu remetia a la víctima un missatge a través de l'aplicació Bizum, en el qual se sol·licitava admetre la transferència. Una vegada la víctima acceptava, en lloc de rebre un reemborsament, rebia un càrrec d'entre 400 i 1.000 euros a favor dels estafadors.