Imatge del temple del Monestir de Poblet.

Detenen un monjo de Poblet acusat de fer tocaments a una menor

Està previst que el monjo, de 68 anys, a qui el monestir ja ha prohibit exercir els drets capitulars i abandonar la clausura, passi a disposició judicial en les pròximes hores

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres un monjo del monestir de Poblet per presumptes abusos a una menor. El monjo, de seixanta-vuit anys, continua detingut i en les pròximes hores passarà a disposició judicial. El monestir ha emès un comunicat  en què ha explicat que els fets s'haurien produït el 15 d'agost, i l'abat, Octavi Vilà, ja n'ha informat el Vaticà.

Tal com explica el diari 'ARA', mitjà que ha destapat el cas, el monjo va ser detingut  al voltant de dos quarts d'una del migdia a la comissaria de Valls, sota l'acusació d'un presumpte delicte contra la llibertat sexual. Tan bon punt es va conèixer la notícia al monestir, l'abat en va informar tota la comunitat i va prendre mesures  de manera immediata. 

S'ha prohibit al monjo exercir qualsevol activitat i abandonar el monestir

En concret, s'ha prohibit  cautelarment al monjo «exercir d'ara endavant els seus drets capitulars, realitzar qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura». A més, s'ha engegat una investigació  d'acord amb el dret canònic amb l'objectiu, segons el monestir, de remetre un informe dels fets a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, òrgan col·legiat del Vaticà que custodia la doctrina a l'Església catòlica.

En el comunicat emès, el monestir deixa clar que respecta el dret a la presumpció d'innocència de l'acusat, però en paral·lel, es manté ferm en la voluntat de «depurar les responsabilitats  que se'n poguessin derivar» i d'aclarir els fets relacionats amb el monjo. Així, de la nota també se'n desprèn la intenció de l'abadia de col·laborar  amb els Mossos d'Esquadra i les autoritats judicials. 

El monestir ha manifestat «la voluntat de lluitar contra els abusos»

No s'han pogut conèixer més detalls del succés ni de la investigació. D'altra banda el monestir ha transmès un missatge de «solidaritat  i suport» a totes aquelles persones que s'hagin vist afectades pels fets, especialment els familiars de la menor.

L'abadia ha fet visible el dol  per la situació, la primera que es coneix a Poblet, i ha volgut manifestar el compromís i «la voluntat de lluitar  contra tota mena d'abusos de l'Església». En aquest sentit, el comunicat del monestir ha destacat les mesures de prevenció  que s'estan implementant amb l'objectiu de «ser un lloc absolutament segur per a la infància i la joventut».