Detall d'un cotxe de la Policia Nacional

L'organització criminal que formalitzava parelles de fet fictícies a Catalunya

La Policia Nacional ha detingut 15 persones a Girona i Reus | La policia n’investiga més d’una trentena que haurien estat implicades en l’entramat criminal

La Policia Nacional ha protagonitzat aquest 2022 un operatiu per acabar amb els matrimonis il·legals a Catalunya. Un fet que estava succeïnt i ajudaven ciutadans estrangers per regularitzar la seva situació administrativa a Espanya. 

Aquesta organització criminal operava des de Girona i Reus, on hi ha hagut tots els detinguts en aquest dispositiu policials que es va fer a principis d'any. En total, 15 persones han estat arrestades en un operatiu policial on hi han participat l'oficina d'estrangeria de la subdelegació del govern a Girona, la tresoreria general de la Seguretat Social, la Policia Nacional de Reus i la Policia Local de Salt. 

Matrimonis il·legals a Catalunya

L'organització era clara i senzilla: els detinguts posaven en contacte ciutadans estrangers que no tenien permís de residència amb ciutadans espanyols per formalitzar diferents tràmits administratius. 

El 'modus operandi' era sempre el mateix, així com les víctimes tenien un perfil clar. Els ciutadans natius eren persones amb pocs recursos econòmics o amb dependències a substàncies estupefaents. 

La situació desfavorable d'aquestes persones feia que acceptessin els diners que els oferien per unir-se en parella de fet amb aquests ciutadans estrangers, que estava entre mil i tres mil euros. 

L'única finalitat que hi havia per formalitzar la parella era obtenir una Autorització de Residència de Familiar Comunitari. A més, en molts dels casos que van succeir, ni van arribar a conèixer les seves respectives identitats. És a dir, no sabien amb quina persona s'havien casat.

Aquest entramat criminal a Catalunya es va acabar descobrint. Després de les investigacions, els agents van determinar que tres persones estaven dirigint aquesta organització i que es dedicaven a l'afavoriment de la immigració clandestina.

A més, incorporaven documentació falsa a un procediment administratiu amb la finalitat de servir de base a una resolució oficial de concessió d'Autorització de Residència de Familiar Comunitari.

L'operatiu que es va fer a Girona i Reus va culminar amb la localització i detenció de 15 persones pels delictes de falsedat documental i afavoriment a la immigració il·legal. Tretze persones van ser detingudes a Girona i dues a Reus.

A més, a tres dels arrestats també ho van ser per pertinença a organització criminal. La policia continua treballant en la localització i detenció de més d’una trentena de persones que haurien participat en aquests fets.