Tres agents dels Mossos d'Esquadra

Detinguda una noia a Valls per agredir sexualment a una altra noia

Els fets van succeir al carrer de la Indústria | La víctima va denunciar els fets als Mossos d'Esquadra

El passat 1 de juliol es va viure un vespre complicat a Valls. Al carrer de la Indústria de la capital de l'Alt Camp es va produir una agressió sexual amb penetració. Els fets van succeir als voltants de dos quarts de nou del vespre. 

L'incident sexual el va protagonitzar una noia, veïna de Valls, que va agredir a una altra en aquest carrer del municipi, segons ha avançat el digital 'El Caso' i han confirmat els Mossos d'Esquadra a TarragonaDigital. Els fets haurien passat al portal del pis on viu la víctima. 

Denuncia l'agressora i acaba en llibertat 

La víctima de l'agressió sexual va denunciar  aquests fets dies després de l'incident. El passat 4 de juliol va anar a la comissaria de la policia catalana per explicar els fets, donant detalls de l'agressió i de la presumpta autora dels fets.

Aquest passat dimarts, 6 de juliol a les onze i cinc del matí, els Mossos d'Esquadra van detenir  la presumpta autora d'una agressió sexual amb penetració a una altra noia. Després de passar a disposició judicial al jutjat de Valls, s'ha decretat la seva llibertat  amb càrrecs. 

El Consell de Ministres aprova la llei del 'només sí és sí'

Les agressions sexuals han tingut un canvi davant la llei. El Consell de Ministres d'aquest dimarts, 6 de juliol, s'ha aprovat el projecte de llei del 'només sí és sí'. Aquest s'enviarà al Congrés perquè, previsiblement, iniciïla tramitació al setembre.

La norma de garantia integral de la llibertat sexual ha tornat a la taula de l'executiu espanyol un any i quatre mesos després que aprovés l'avantprojecte El qual ha patit modificacions en aquest temps.

El text té una nova definició de consentiment sexual «en positiu» que estableix que «només s'entendrà que hi ha consentiment quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de forma clara la voluntat de la persona». La llei també elimina la distinció entre abús i agressió sexual.


La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha destacat en un vídeo que amb la llei «tota relació sexual sense consentiment és una agressió» i cerca que «cap dona se senti sola». Montero ha recordat la lluita del moviment feminista per arribar fins aquí.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha afirmat que la norma «ens fa millors com a societat» i situa Espanya a «l'avantguarda de la protecció de les dones».

Fonts del Ministeri d'Igualtat han explicat que la fórmula per definir el consentiment va en línia amb la del Conveni d'Estambul en el seu article 36.2 i és un model que ja s'ha adoptat a altres països, com Suècia o el Regne Unit.
 

La llei també introdueix canvis en el Codi Penal amb un sistema de penes progressiu i proporcional a la gravetat amb un catàleg d'agreujants específiques —com el fet que sigui una agressió grupal, l'ús d'armes o l'existència de violència o dany greu—.

Les penes  queden molt semblants a les que hi havia fins ara, però que la principal diferència és que es deixa de posar el focus en l'actitud de la víctima per determinar la gravetat dels fets.

Les agressions  tindran una penalització d'entre un a quatre anys, sense agreujants, i les violacions  d'entre 4 a 12. Amb dues circumstàncies agreujants pot arribar als 15 anys.