Un agent dels Mossos d'Esquadra al costat d'un vehicle del cos policial

Es fa passar per assessor fiscal per cobrar devolucions de la renda a Amposta

L'home, de 48 anys, va ser detingut la passada setmana com a presumpte autor dels delictes d'usurpació d'identitat i estafa

El passat mes d'abril es va obrir el termini per presentar la declaració de la renda davant Hisenda. Aquest tràmit, obligat per a molts a catalans i catalanes, ha estat aprofitat per un individu per cometre els presumptes delictes d'usurpació d'identitat i estafa. En aquest sentit, segons han explicat els Mossos d'Esquadra en un comunicat, han arrestat un home a Amposta per suplantar la identitat d'altres persones per cobrar les devolucions de la declaració de la renda.

En aquest sentit, el detingut és un home de 48 anys que es feia passar per assessor fiscal. Per obtenir les dades de les seves víctimes, l'arrestat oferia els seus serveis, via WhatsApp i correu electrònic, per estudiar i presentar la declaració fiscal de manera ràpida. Els investigadors el relacionen amb una quinzena d'estafes que hauria comès arreu del país, tot i que no es descarta que hi hagi més afectats.

La detenció es va produir el passat dimecres, 11 de maig, i l'arrestat, que no exerceix com professionalment com a assessor fiscal, va passar a disposició del jutge d'instrucció de guàrdia d'Amposta, quedant en llibertat amb càrrecs.

Les víctimes es van assabentar de l'estafa en rebre requeriments de l'Agència Tributària

El suposat assessor fiscal aconseguia les dades personals i fiscals dels 'clients' per fer un estudi sobre el resultat de la declaració de la renda i posteriorment comunicava a les víctimes que no calia que presentessin la declaració perquè no arribaven a la quantitat mínima exigida. Els denunciants van saber que havien estat estafats en rebre requeriments de l'Agència Tributària dels exercicis 2019 i 2020.

En aquest sentit, l'erari públic reclamava a les víctimes diversos imports relatius a rectificacions de les seves declaracions o per haver-les presentat per duplicat. Arran d'això, els perjudicats van comprovar que algú havia usurpat la seva identitat per fer la declaració de renda i havia cobrat els imports a retornar.

Després de rebre diverses denúncies per una estafa comesa amb el mateix 'modus operandi', els investigadors del cas van aconseguir identificar com a presumpte autor dels fets la persona que s'havia fet passar per assessor fiscal i que tenia totes les dades personals i fiscals de les víctimes.