Dos efectius dels Bombers apagant la crema d'un contenidor a l'avinguda de Jaume I de Reus

La crema de 31 contenidors en cinc dies a Reus acaba amb un segon detingut

El segon detingut va ser enxampat mentre intentava encendre un contenidor al carrer de l'Escultor Rocamora

Entre divendres passat i la nit de dimarts a dimecres van cremar, a Reus, 31 contenidors. L'Ajuntament va considerar que la situació requeria un operatiu especial i tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d'Esquadra van reforçar el patrullatge. El dispositiu s'ha saldat amb dos detinguts que, a priori, no tindrien relació entre ells.

El primer es va detenir divendres mateix, després que haguessin cremat nou contenidors. Tot i la hipòtesi inicial, ara mateix els cossos policials no li atribueixen tots aquells incendis. Es tracta d'un home de 43 anys que, segons informació policial, havia estat present en diferents punts on havien cremat contenidors.

En el moment de la detenció se li van trobar tres encenedors i papers de diari, i va ser traslladat a la comissaria dels Mossos d'Esquadra. La crema de contenidors, però, no va aturar-se, sinó que se'n van cremar 21 més fins a la nit de dimarts a dimecres. El presumpte responsable seria un home de 47 anys que va ser detingut aquest dimecres.

Detenen un segon sospitós per la crema de 31 contenidors a Reus

Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha parlat d'«una situació extraordinària que requeria una solució extraordinària». És per això que es va convocar una reunió d'urgència amb els cossos policials. En aquella trobada es va acordar reforçar el patrullatge, principalment de paisà, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d'Esquadra.

A més de vigilar les zones on havien cremat contenidors, també es va reforçar la recollida de testimonis. El sospitós havia intentat cremar, divendres, el tendal d'un establiment de l'avinguda del Carrilet. Les imatges dels fets i el testimoni dels afectats van permetre obtenir el seu perfil i identificar-lo.

La detenció es va produir la matinada de dimecres al carrer de Rocamora, quan l'home intentava encendre un contenidor. Segons s'ha detallat aquest matí, en una compareixença de premsa convocada d'urgència, el detingut pateix un transtorn psiquiàtric. Per part dels Mossos d'Esquadra no es considera que els dos detinguts tinguin relació entre si.

L'intendent Jaume Moron, cap de la comissaria de Reus, ha detallat que als detinguts se'ls acusa de danys i d'incendi provocat. Com ha fet també el govern local, ha subratllat que serà el jutge qui dictamini la responsabilitat de cadascun d'ells. Segons ha explicat Pellicer, la Guàrdia Urbana ha fet seguiments a diferents sospitosos els darrers dies.

El que ha acabat sent detingut hauria intentat cremar el contenidor del carrer de Rocamora quan hi havia una patrulla de paisà a la zona. Juntament amb l'alcalde, la regidora de Seguretat i Convivència, Dolors Vázquez, ha subratllat la col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. En una reunió d'urgència feta el cap de setmana, govern i cossos policials haurien dissenyat el dispositiu que ha acabat amb la detenció d'aquest dimecres a la matinada.

«Totes les persones que vam poder, es van posar al carrer, fins i tot jo mateix i el cotxe d'alcaldia», ha declarat Pellicer. Ha agraït també les actuacions de Bombers a l'hora d'extingir els incendis. Segons ha detallat el govern, el cost de cada contenidor és de 1.200 euros.

Tal com marca el contracte de la brossa, els assumirà l'empresa adjudicatària del servei. A més dels 31 contenidors —tots nous— també es van veure afectats tres cotxes durant els cinc dies d'incendis. Pellicer ha volgut llençar un missatge a «les persones que actuen per fer malbé el mobiliari urbà». «Això és un avís; sàpiguen que hi ha càmeres i que la policia té prou elements per trobar filmacions i enxampar les persones que no actuen correctament», ha sentenciat.