Agents dels Mossos i Policia Nacional amb un detingut durant el registre fet a Salou

El mig milió d'euros falsos 'fabricat' a Tarragona que ha recorregut el món

L'operatiu policial per desarticular els responsables s'ha tancat amb 14 detinguts

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, en coordinació amb l'Europol, han desarticulat una organització que fabricava i introduïa bitllets falsos en una operació que s'ha tancat amb 14 detinguts. Segons fonts policials, falsificaven bitllets de 50 i 20 euros i haurien posat en circulació prop de mig milió d'euros. La investigació es va iniciar a mitjans de novembre del 2021 després en detectar la circulació de bitllets falsos de 20 i 50 euros.

En aquest sentit, el grup tenia els laboratoris de fabricació a la demarcació de Tarragona i havia dissenyat un entramat per produir bitllets que venien a través de la internet profunda. Un cop venuts, els bitllets es distribuïen a través d'empreses de paqueteria i es col·locaven al circuit financer per part de passadors o altres grups que els venien.

La veu d'alarma va saltar quan els Mossos van detectar que un grup adquiria bitllets falsos i els introduïa al circuit econòmic formal mitjançant compres a través d'una coneguda plataforma de compravenda de productes, en la qual feien servir persones alienes al grup.

Robaven dades personals per llogar vehicles d'alta gamma i no retornar-los

En aquest sentit, el grup, establert a Barcelona, cometia estafes per robar les dades persones de persones a les quals oferien feines a través d’una coneguda plataforma. Normalment, aquestes feines consistien a fer de xofer i demanaven còpies del carnet de conduir i amb aquestes dades personals llogaven vehicles d'alta gamma que posteriorment no tornaven.

Setmanes després d'iniciar-se la investigació, l'Europol va informar que les autoritats alemanyes havien detectat una persona que tenia un canal obert a Telegram on oferia moneda falsa. Els investigadors van localitzar aquesta persona a la demarcació de Lleida i la van arrestar després d’escorcollar el seu domicili.

Una mare i un fill lideraven el grup

Les indagacions policials van permetre identificar els distribuïdors dels diners falsificats a través de la internet profunda. Les investigacions van aconseguir identificar els falsificadors, un grup liderat per una dona i el seu fill, i localitzar els tres laboratoris de fabricació dels bitllets a Salou, Reus i Tarragona.

La banda, amb els nombrosos beneficis que havien aconseguit, havien muntat també una plantació interior de cultiu de cànnabis a Mont-roig del Camp, de la qual tenien cura dues persones residents a Reus i Miami Platja. Així mateix, van intentar ampliar l'activitat delictiva, enviant un dels seus col·laboradors a Estepona (Màlaga), on va ser detingut.

El paper utilitzat per fer les falsificacions es venia en una coneguda plataforma de compravenda d'articles i presentava unes característiques molt concretes. Els agents van comprovar com diverses persones d'aquesta organització havien comprat en diferents dies paquets amb aquest tipus de paper, a més de guillotines per tallar-lo.

Dispositiu policial l'1 de març amb nou entrades i escorcolls

El passat 1 de març es va fer un dispositiu policial, sota la tutela del Jutjat d'Instrucció número 29 de Barcelona, amb nou entrades i escorcolls a Tarragona, Salou, Reus, Cambrils, Mont-roig del Camp, l’Hospitalet de Llobregat i Estepona. En un d'aquests s’hi va trobar part del laboratori de falsificació de moneda i es van intervenir gairebé 25.000 euros falsos en bitllets de 50 euros i 6.000 euros més en bitllets de 10.

També es va comissar part del paper utilitzat per a la falsificació i bandes hologràfiques per enganxar als bitllets. En un altre domicili, s'hi van localitzar dues impressores, diversos bitllets de 50 euros falsos, així com material informàtic divers i dispositius mòbils. Així mateix, també es van trobar 240 plantes de marihuana, 1.200 quilos en cabdells i vuit plaques i mitja d'haixix llistes per vendre; un dron i una balisa de seguiment.

Els catorze detinguts van passar a disposició judicial el 3 de març. Un dels líders del grup criminal va ingressar a presó, mentre que la resta d'arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs.