Imatge d'agents de la Policia Nacional i els Mossos durant l'operatiu conjunt

Més de 100 detinguts en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Els líders de l'organització criminal albanesa dirigien la xarxa des de la demarcació de Tarragona

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb agents de la Policia Nacional amb la col·laboració d’Europol i de les policies d'Alemanya i Albània, han detingut 107 persones en una operació contra una xarxa criminal internacional d’origen albanès que distribuïa marihuana. Els líders d’aquesta organització, de nacionalitat espanyola, tenien fixada la seva residència a l’àrea de Tarragona.

El gruix de les detencions es va produir durant un operatiu que es va executar entre els dies 13 i 15 de juliol després d'un any d'investigació. En una operació conjunta de Mossos i Policia Nacional, amb la col·laboració d'Endesa i l'Europol, es van detenir 78 persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

Fins a 400 agents van participar en l'operatiu durant el qual es van fer 42 entrades i escorcolls a Tarragona, Barcelona, Girona i Castelló. 19 dels detinguts, entre els quals hi ha els líders de l'organització, han ingressat a presó.

Una investigació iniciada a Reus

La investigació, tutelada pel jutjat d’instrucció número 3 de Reus, es va iniciar el juliol de 2020 quan es va descobrir una plantació de marihuana en desús en una nau de Reus. A partir d'aquí, va aflorar l’existència d’una estructura criminal amb una complexa xarxa de facilitadors que, presumptament, donaven cobertura a una organització d'origen albanès per assentar-se a l’Estat espanyol.

Aquesta xarxa estava formada per treballadors del sector immobiliari i elèctric entre d'altres que, prèvia comissió, ajudaven a l'organització a establir-se. Així mateix els dotaven de la logística i la infraestructura necessàries per al cultiu de marihuana. Un cop realitzat el cultiu massiu la droga es distribuïa per diversos països d'Europa, entre els quals Alemanya, on el valor de la droga es multiplicava per cinc.

Els líders d’aquesta organització criminal, de nacionalitat espanyola, tenien fixada la seva residència a la demarcació de Tarragona. Des d'allà mantenien un contacte estret amb altres organitzacions dedicades al cultiu i tràfic internacional de marihuana, integrades per persones principalment de nacionalitat albanesa, establertes a les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona.

Més d'un centenar de detinguts

El balanç total de la investigació ascendeix a 107 persones detingudes i 51 immobles escorcollats en els quals s'hi han desmantellat una trentena de plantacions interiors de marihuana, a més d'interrompre’n d’altres en fase de muntatge. Per al manteniment d'aquestes plantacions havien realitzat enganxalls il·legals per defraudar el consum del fluid elèctric.

Els investigadors estimen que el consum generat per les plantacions desmantellades ha provocat una defraudació de més d'1,6 milions d'euros. Així mateix han intervingut una tona de marihuana processada en cabdells, unes 25.000 plantes de marihuana, prop de 70.000 euros en efectiu, un revòlver detonador, una escopeta retallada, un inhibidor de freqüència i tres vehicles, dos dels quals d'alta gamma.