Dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint una persona

Quatre joves de TGN detinguts per un 'phishing casolà' que havia estafat milers d'euros

Els nois i la noia ciberdelinqüents, d'entre 18 i 23 anys, havien fet compres després d'haver aconseguit les dades bancàries de diverses persones

Tarragona va viure un nou episodi de ciberdelinqüència que, per sort, els Mossos d'Esquadra van poder aturar a temps. Els fets van tenir lloc el passat 18 de març, quan un establiment va donar l'avís quan va detectar dues possibles compres fraudulentes en línia.

Els investigadors de la policia catalana van iniciar la recerca i van descobrir que els compradors havien demanat que l'entrega de la compra, dos telèfons mòbils valorats cadascun en gairebé 1.700 euros, fos a peu de carrer. Aquest fet va aixecar les sospites de l'establiment que va posar en alerta els mossos.

Les tasques d'investigació van demostrar com efectivament les dues targetes amb les quals s'havia fet la transacció havien estat robades i constava una denúncia, juntament amb documentació personal també de les víctimes. De fet, l'entitat financera havia bloquejat l'ús de les targetes poc després de les dues operacions fraudulentes.

Un 'phising casolà' per robar les dades

Va ser llavors quan els joves, d'entre 18 i 23 anys, van poder accedir a les dades de les targetes de crèdit a través d'una pesca de credencials coneguda com a 'phishing', és a dir, que uns desconeguts es van fer passar per l'entitat bancària per aconseguir les dades d'accés a la banca electrònica de les víctimes.

En aquest cas els detinguts van utilitzar la tècnica coneguda com 'smishing', amb l'enviament d'un SMS. Les víctimes van 'picar' i van obtenir les claus del compte que els va obrir les portes per poder fer operacions per valor de 2.168 euros.

Després que els investigadors comprovessin tots aquests fets, el dissabte 18 de març van organitzar un dispositiu per enxampar els delinqüents. Pels volts de la una del migdia, els repartidors de la compra fraudulenta van quedar amb els compradors delinqüents als punts de trobada: carrer Joan Baptista Plana i Porta de Tarragona.

Els ciberdelinqüents intenten fugir

Van comunicar-se telefònicament amb els suposats clients i van aparèixer un noi i una noia i dos nois per fer la recollida en cada punt, en total quatre persones. Un cop van agafar els paquets, els agents van decidir intervenir. Una de les dues parelles va intentar fugir, tot i que van ser atrapats.

Quan se'ls va escorcollar es van localitzar fins a 5 telèfons mòbils i 1.668 euros en efectiu, així com el document d'identitat d'una de les persones per les quals s'havien fet passar per realitzar una de les compres.

Els Mossos d'Esquadra els van detenir per estafa bancària, furt i usurpació d'estat civil. Els detinguts van passar aquest dilluns a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona, qui en va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Des de la policia catalana es recorda que, a banda principalment de la privacitat, caure en el parany d’un 'phishing' bancari pot comportar pèrdues econòmiques importants. És per això que es demana a la ciutadania que estigui atenta ja que el correu electrònic o el missatge SMS telefònic són els mitjans més utilitzats pels ciberdelinqüents.