Desallotjament Roda de Berà.

Macrodispositiu per desallotjar 15 pisos d'un edifici ocupats a Roda de Berà

El jutge va donar llum verda a l'operació al·legant motius de seguretat i salubritat

Roda de Berà ha aconseguit, després de mesos de lluita, desocupar un edifici que estava causant molts problemes de convivència al municipi. Es tracta del bloc de pisos situat al número 2 de la plaça Martorell, on hi havia fins a quinze pisos ocupats per persones que vivien en molt males condicions.

El macrodispositiu ha comptat amb deu agents de la Policia Local de Roda de Berà i quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra, dues d'elles d'ordre públic i dues més de seguretat ciutadana.

Ja feia mesos que des del consistori es lluitava perquè el jutge donés l'autorització per dur a terme el dispositiu, i finalment el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona va donar llum verda al·legant motius de seguretat i salubritat.

La desocupació s'ha dut a terme mitjançant el nou protocol per a desnonaments i ocupacions, posat en marxa recentment a Roda de Berà, el qual incorpora mesures de protecció per a millorar l’atenció a les persones vulnerables. 

Problemes de convivència, amb inseguretat i brutícia

A la zona de l'edifici era contínues les queixes per problemes d'inseguretat a Roda de Berà. Altercats, brutícia i problemes per les connexions irregulars a la xarxa elèctrica havien causat el malestar dels veïns i veïnes, amb talls de llum al barri per la sobrecàrrega i excés de consum, entre d'altres. A més a més, les persones que ocupaven els 15 pisos vivien en una situació d'insalubritat absoluta.

Tot plegat va propiciar la intervenció de l'Ajuntament de Roda de Berà per aconseguir el permís per desocupar el conflictiu edifici. Els tècnics municipals ja havien inspeccionat l'immoble a finals del passat mes de juliol i van constatar les pèssimes condicions de seguretat i higiene en què vivien els ocupes. Tots els habitatges van ser declarats inhabitables i el passat mes d'agost es va ordenar una resolució d'alcaldia per dur a terme el desallotjament.

Els ocupants no van abandonar els pisos i va ser llavors quan es va demanar l'ordre al jutge per dur a terme el desallotjament forçós.

Un cop desocupat, l'edifici va ser assegurat i tancar per evitar que s'hi tornés a accedir. Les diferents empreses encarregades han tallat el subministrament de llum, aigua i gas, i s'han contractat serveis externs de neteja i serralleria. Tot plegat ha generat unes despeses que, segons informa el consistori, seran reclamades als propietaris dels pisos, els quals son dos particulars i un fons voltor.