L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia vist des d'Igualada.

Els Bombers donen per estabilitzat l’incendi de la Conca que ha cremat unes 1.700 ha.

En les pròximes hores podrà tornar tothom a casa | Està gairebé perimetrat al 100%, però no creix

L'última hora de l'incendi de Santa Coloma de Queralt, que afecta la Conca de Barberà i l'Anoia, arriba amb bones notícies. Els Bombers  l'han donat per estabilitzat amb una afectació aproximada de 1.700 hectàrees. També s'haurà de valorar les bosses que hi ha dins d'aquest perímetre.

Aquest dilluns al matí, s'avançava cap a una perimetració del 90%. Segons ha informat el cap de Bombers, David Borrell, ara ja està gairebé perimetrat totalment, ja que només quedaria una petita superfície del cap al flanc esquerre. 

Tot i això, les pròximes hores seran clau. Es mantindrà el nombre d'efectius, però es podrà anar alleugerint i anar en un ritme més tranquil. El foc no està controlat, però ja no creix el perímetre. En els pròxims dies encara hi haurà fumeroles, soques cremant i, això durarà dies. 

Ara per ara, es manté el nivell de recursos terrestres destinats a la zona, amb 95 dotacions (amb 280 efectius) i 6 mitjans aeris (4 avions de vigilància i atac i 2 helicòpters). A més, també continuaran col·laborant les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i, fins al vespre, també el dispositiu de la UME.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha agraït la col·laboració i l’esforç de tots els efectius dels cossos desplaçats a l’incendi i a la gent del territori i a la pagesia.  

Tot i les bones notícies que van arribant de l'incendi, també es demana prudència. Durant aquest matí i al llarg de la tarda, s'han començat a donar instruccions per informar a les persones confinades que poden tornar a casa seva. S'ha aixecat el confinament dels municipis, a més de la reobertura de les carreteres que hi havia tallades per l'activitat d'emergències.

Des de Bombers s'ha fet una crida a la prudència. Les carreteres que estaven tallades s'han d'utilitzar només si és necessari, ja que encara hi ha molts efectius treballant a la zona i molta feina per fer. 

David Borrell també ha alertat que no són llocs per anar a veure com està la zona que crema a la Conca de Barberà o l'Anoia. 

El pla Infocat baixa a fase d'alerta

En donar-se per estabilitzat l'incendi i aixecar-se l'ordre de desallotjament, Protecció Civil ha rebaixat de fase d'emergència a fase d'alerta l'Infocat  (Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya).

Durant el matí, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), ha fet seguiment de les persones que havien passat la nit als centres d'acollida. També s'ha gestionat l'abastiment d'aigua a Sant Martí de Tous mitjançant cisternes. L'aigua dels pous havia estat utilitzada per l'extinció de l'incendi.

Ara ja no existeix cap ordre de desallotjament de cap persona afectada i s'està en contacte amb les empreses de telefonia per restablir el servei municipal de Bellprat.

La Creu Roja de Catalunya, després de l'estabilització del foc, ha començat a desmuntar els dos albergs habilitats per atendre la població evacuada durant l'incendi.
 

Alerten d'un risc d'incendi a partir de demà

El foc encara no està donat per extingit i, encara queden hores perquè sigui així. Per aquest motiu, des de Bombers ha avisat que s'ha de tenir una actitud de prudència. A partir de demà, el risc d'incendi serà molt alt, tot i la treva d'aquest matí amb la humitat i la pluja. 

Demà es tornarà a les altes temperatures i els pròxims dies hi haurà un risc molt alt d'incendis. Per aquest motiu, es demana una col·laboració ciutadana.