Cotxe Policia Nacional| Imatge Policia Nacional

Un establiment de TGN, inspeccionat per distribuir gènere intervingut per la Policia

S'ha desarticulat l'organització més activa en la importació i tractament il·legal de gasos fluorats

La Policia Nacional ha inspeccionat un establiment comercial de Tarragona des d'on s'hauria distribuït gènere que havia estat prèviament intervingut de forma cautelar per la policia espanyola, en un macro operatiu contra la importació i tractament il·legal de gasos fluorats. En aquest operatiu conjunt amb l'Agència Tributària s'ha pogut desarticular l'organització més activa en aquest frau.

En l'operació policial s'han detingut cinc persones com a suposades membres d'un complex entramat empresarial dedicat a la importació, comercialització i distribució irregular de tones de gasos que feien servir per a la refrigeració. La investigació va arrencar en unes naus de Ciudad Real i Madrid. Aquesta, però, va portar a un client final, amb establiment a Tarragona.

Des d'aquí s'haurien distribuït botelles de gasos fluorats que no contenien el gas etiquetat i facturat, per la qual cosa s'havia manipulat el recipient. "Tot plegat ho duien a terme amb ànim de lucre, ja que la botella facturada té un valor sis vegades superior, i evadint la càrrega fiscal associada", remarquen fonts policials.

El 'modus operandi' de la banda

Després d'avançar en la investigació, es va determinar que el 'modus operandi' del grup criminal consistia en la creació d'empreses —a nom de testaferros— que es dedicarien des de l'any 2018 a la importació de gasos fluorats de la Xina. En aquestes operacions, eludien els controls duaners mitjançant la declaració en els documents únics administratius d'una partida aranzelària incorrecta que no corresponia amb el gènere importat.

Posteriorment, un cop en magatzems d'Almagro i Campo Real, es distribuïen els gasos fluorats mitjançant una empresa de logística a clients de l'estat espanyol, Alemanya, França, Portugal i el Senegal.