Un vehicle aturat en una gasolinera del Poblenou

Destapen una estafa a 6 gasolineres de Tarragona: et cobraven (encara més) diners

L'associació de consumidors FACUA ha denunciat 18 gasolineres a Catalunya

El preu del combustible ha estat un dels grans debats els últims dies a Catalunya. Un fet que ha provocat la vaga indefinida dels transportistes que ha afectat el territori en les últimes dates i, sobretot, ha tocat les butxaques dels ciutadans. 

El govern espanyol, per aquest increment que s'ha viscut en el preu del gasoil i la gasolina, va decidir bonificar part del cost d'omplir el dipòsit del nostre vehicle. En total, es descompten 20 cèntims per litre.

FACUA denúncia l'estafa

Les gasolineres de Catalunya han estat denunciades per apujar el preu del combustible just abans que entressin en vigor els descomptes decretats pel govern espanyol. A la demarcació de Tarragona s'han denunciat fins a 6 estacions de servei que han estat denunciades per aquesta pràctica.

En total, a Catalunya hi ha 18 gasolineres involucrades en aquest fet. A més de les tarragonines, també n'hi ha nou de Barcelona, dues de Lleida i una de Girona. Amb totes aquestes estacions de servei denunciades, Catalunya és la cinquena comunitat del rànquing de FACUA on s'han denunciat més gasolineres.

La comunitat autònoma on s'han registrat més incidències ha estat Andalusia, amb 65. La segueix Castella-la-Manxa (46), el País Valencià (32) i Extremadura (21).

Imatge d'un treballador subjectant una mànega d'una benzinera
Es tracta de nou estacions de servei de Barcelona, sis de Tarragona, dues de Lleida i una de Girona | Canva

L'associació de consumidors ha portat el cas, juntament amb el de més de 200 estacions de servei d'arreu de l'Estat, a la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) i a Consum.

FACUA ha posat en alerta a Consum i la CNMC sobre les pràctiques anticompetitives de gasolineres de 37 demarcacions. A més, té sospites que, en alguns casos, les estacions de serveis han tancat acords per apujar els preus simultàniament.

El Reial decret-llei aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez ja preveu la possibilitat de sancionar les «pràctiques comercials deslleials» relacionades amb l'aplicació del descompte als combustibles.

Repsol, la marca més denunciada a tota Espanya

Segons les dades de FACUA, Repsol és la marca de gasolineres més denunciada arreu de l'Estat per apujar preus. La segueixen la cadena ES Carburantes, Farruco SA, Cepsa, Galp, MaxOil i BP.

També entren a la llista marques com Agla, Avia, Petronor, Ballenoil, Campsa, Petrogas i Shell. A més, també s'han denunciat 142 gasolineres independents.

En declaracions a l'ACN, el portaveu de FACUA, Rubén Sánchez, ha instat l'Agència Catalana de Consum a investigar la denuncia i valorar l'obertura d'expedients sancionadors.

Segons ell, les gasolineres denunciades haurien comès una «conducta deslleial cap als consumidors», potencialment sancionable per Consum. «Esperem celeritat», ha indicat. També ha apuntat que les autoritats de la competència han de mirar si s'han creat «càrtels» per pactar preus.

Des de l'Agència Catalana de Consum han indicat a l'ACN que el cas és, a priori, cosa de l'Agència Catalana de la Competència, l'ACCO. Fonts d'aquest l'organisme han indicat que per ara no faran valoracions però que estan en contacte amb FACUA i «fent seguiment» de la denúncia.