Un agent dels Mossos d'Esquadra al costat d'un vehicle del cos policial

Els Mossos atribueixen 22 delictes als falsos revisors, dos d'ells comesos a Reus

L'objectiu del grup criminal eren persones grans o vulnerables que vivien soles

Els Mossos d'Esquadra atribueixen 22 robatoris violents, furts i estafes al grup criminal que utilitzava el mètode dels falsos revisors i que va ser desmantellat el 13 de juny. El 16 de juny el líder del grup criminal va entrar a presó per ordre del jutjat instructor de la causa, mentre que l’altre membre va quedar en llibertat amb càrrecs.

D'aquests 22 suposats delictes, dos d'ells van tenir lloc a Reus, segons ha informat la policia catalana en un comunicat. La resta de fets imputats als detinguts són un robatori violent i una estafa a Sant Feliu de Llobregat, així com furts i estafes bancàries a Santa Coloma de Gramenet i l'Hospitalet de Llobregat.

Objectiu: persones d’edat avançada i vulnerables

La primera tasca dels detinguts era la selecció de la víctima. Normalment, es tractava de persones d’edat avançada, o especialment vulnerables, que vivien soles. Un cop seleccionades, un dels membres del grup feia una trucada on s’identificaven com la companyia del gas, es presentaven i tractaven les víctimes pel seu nom de pila i els hi feien diverses preguntes de control per comprovar que es trobaven soles.

Un cop havien confirmat la informació, les avisaven dient que en uns minuts s’adreçarien al domicili uns operaris per a fer comprovacions de la instal·lació del gas. Les persones que s’adreçaven al domicili ho feien amb roba de treballador i targetes amb logotips falsos de la companyia de gas per donar més credibilitat a les víctimes.

Un cop allà distreien les víctimes mitjançant enganys i la posada en escena d’una suposada revisió del gas i sostreien targetes de crèdit, joies i els diners en efectiu que disposessin. Paral·lelament, recopilaven les dades necessàries de les claus d’aquestes targetes així com de la banca en línia per sostreure diners del seu compte bancari.

Si la víctima no accedia a donar aquestes dades, els presumptes autors no dubtaven en amenaçar-les i en utilitzar la violència en la seva contra. En alguns casos van reportar amenaces amb armes blanques.

Relacionats amb més fets

En el moment de la seva detenció, se’ls atribuïen cinc fets: un robatori violent, dos furts i un delicte d’estafa en el cas de l’home i un robatori violent més en el cas de la dona. La investigació, però, no es va aturar un cop s’havia desmantellat el grup i detinguts els seus membres. Els investigadors van aconseguir relacionar-los amb disset fets més.

La cosa, però, no va quedar aquí, ja que gràcies a la identificació dels autors, altres unitats d’investigació van aconseguir resoldre fets similars que restaven sense autor conegut.

Les joies recuperades, a disposició de les víctimes

Les joies recuperades pels investigadors provinents d’altres fets delictius sense identificar es troben actualment en dipòsit policial a l’espera de poder ser retornades als seus propietaris.

Les persones que hagin estat víctimes d’un robatori d’aquest tipus i encara no hagin recuperat les joies, han d’enviar un correu electrònic a itpg31233@gencat.cat i els investigadors hi contactaran per mostrar-los fotografies dels objectes recuperats.