Pla obert frontal de la façana principal de l'Audiència de Tarragona.

Fer-los volar pels aires: 45 anys de presó per un home que va fer esclatar una bombona de butà als Pallaresos

L'acusat té diagnosticades malalties mentals | Va causar un incendi a l'edifici

El juliol de 2019 es va viure una situació insòlita als Pallaresos. Un home va fer esclatar una bombona de butà al seu dormitori per fer volar pels aires la casa dels veïns, els quals els volia assassinar després d'una discussió dies abans. L'explosió, afortunadament, només van provocar un incendi i danys a l'immoble. Les tres persones que volia matar l'individu, una parella i el seu fill, van sortir-ne il·leses. Des de llavors, l'acusat, que té diagnosticades malalties mentals i motius pels quals el ministeri fiscal en demana el seu internament en un centre psiquiàtric, ha estat en presó provisional durant deu mesos. Ara, la Fiscalia de Tarragona en demana 45 anys de presó per intentar matar els veïns fent explotar una bombona de butà. 

Una explosió que no va complir l'objectiu de l'executor

L'objectiu de l'acusat era clar: posar fi a la vida dels seus veïns. Vivia en un primer pis d'un edifici de dues plantes i el fiscal sosté que per fer-ho va col·locar de matinada una bombona de butà i en va fer sortir el gas. En acumular-se a l'interior de l'habitació, va encendre un encenedor  i es va amagar a la terrassa del seu immoble «mentre deixava que la bombona explotés amb la finalitat de causar la mort dels seus veïns».

Un cop es va produir l'esclat de la bombona, es va provocar un incendi  que va afectar el seu propi pis. Fins i tot, va caure una paret i va caldre la intervenció dels Bombers. Els veïns de la planta baixa es van despertar i van poder abandonar l'immoble sense patir conseqüències físiques. Els desperfectes  es van quantificar en 51.590 euros a l'habitatge i en 16.422 euros més al mobiliari. El fiscal remarca en el seu relat que l'acusat pateix malalties mentals i que en el moment dels fets «les seves capacitats cognitives i volitives es trobaven seriosament afectades».

Un intent d'assassinat de 45 anys de presó

L'intent d'assassinat dels veïns mitjançant l'explosió d'una bombona de butà és constitutiu de tres delictes d'assassinat en grau de temptativa, segons el ministeri públic. Per aquests fets es demanen set anys de presó per cadascun dels delictes, a més d'un màxim de quinze anys d'internament en un centre psiquiàtric per cada delicte.

També afegeix dos delictes d'assassinat més en grau de temptativa, en concurs ideal, pel delicte d'incendi amb perill per a la vida i integritat física. Per aquest supòsit també demana set anys de presó i quinze anys d'internament en un centre psiquiàtric per cadascun. Finalment, pel delicte d'incendi amb perill per la vida i la integritat física de les persones reclama deu anys de presó i un màxim de vint d'internament en un psiquiàtric.

En concepte de responsabilitat civil, demana que l'acusat indemnitzi el propietari del seu pis i l'asseguradora —que va avançar 15.000 euros— amb 51.590 euros; amb 16.422 euros els veïns pels danys al mobiliari i 3.000 euros més a cadascun d'ells per danys morals.