L'acusada de llençar el seu nadó acabat de néixer a Tarragona durant la seva declaració en el primer dia de judici

La «por insuperable de la mare» pot marcar el cas del nadó llençat a la brossa a TGN

En les conclusions finals, la fiscalia rebaixa la seva petició a 18 anys de presó per cadascuna de les acusades

La quarta jornada del judici contra les dues acusades d'haver abandonat un nadó acabat de néixer en un contenidor al barri de Torreforta, a Tarragona, ha estat marcada per les conclusions finals, en què la fiscalia ha rebaixat la petició de presó permanent revisable, la màxima pena vigent en el codi penal, a una pena de 18 anys de presó.

En aquest sentit, la fiscal, però, manté que Sara Z. —mare del nadó— i María Celeste E. —l'àvia— són culpables d'assassinat perquè «van acceptar que la criatura morís». El ministeri públic ha tingut en compte, com a atenuant, la «por insuperable» vers el seu pare, tot i que ha remarcat que això no eximeix les dues acusades dels fets.

Per la seva banda, les defenses han demanat l'absolució de les dues acusades. En la vista d'aquest dijous les parts han presentat les conclusions definitives, mentre que el pròxim dilluns el jutge lliurarà l'objecte del veredicte al jurat popular per tal que aquest deliberi i decideixi sobre la qüestió.

La fiscal no té cap dubte: «Elles van acceptar la seva mort»

Cap de les dues acusades ha volgut fer ús del dret a l'última paraula en la sessió d'aquest dijous, on totes les parts han presentat les seves conclusions finals. La fiscalia manté l'acusació pel delicte d'assassinat, però ha accedit a rebaixar la pena de presó permanent revisable per la «port insuperable» que les acusades sentien vers el pare i marit pels maltractaments que ambdues van denunciar durant la seva declaració.

En aquest sentit, però, la fiscal no té cap dubte que el bebè va morir i que les dues dones van buscar la mort de la petita, com la mateixa  Sara Z. va confessar a companyes de classe. «Després d'un mecanisme d'asfíxia, sense menjar ni anar vestida... era una possibilitat elevada que la nena morís, i elles van acceptar la seva mort, no en tinc cap mena de dubte», ha dit la fiscal.

«La van deixar en un contenidor de rebuig, on no es filtra, i tot fa cap a la incineradora», ha afegit, rebutjant la possibilitat que la petita pugui seguir viva, com sosté la defensa. «Admeten abandonament de menor, però això implica que el menor sobrevisqui i aquell bebè va morir», ha sentenciat la fiscal.

«La por atenua, però no eximeix»

La fiscal considera que les acusades «sabien que era possible la mort de la criatura i ho van acceptar, i van portar a terme tot allò que podia provocar la seva mort, i la por atenua la responsabilitat, però no n'eximeix». En aquest sentit, ha dit que les acusades van mirar pel seu «benefici», alhora que ha afegit que «si haguessin actuat d'una altra manera la criatura, que era indefensa, s'hauria salvat».

La defensa de Sara Z., però, ha afirmat que «la por no és igual per a tothom», mantenint la petició d'absolució que demanen des de l'inici del judici. El lletrat de l'àvia, Josep Singla, ha modificat la seva petició i ara també demana l'absolució, quan inicialment havia posat sobre la taula una pena d'entre 2 i 4 anys de presó per abandonament.

L'advocat defensor insisteix que el bebè era viu i ho pot seguir estant. «Només està provat que la va abandonar viva, és impossible un pla per assassinar la neta», ha conclòs.