Imatge d'un dispositiu per evitar acampades il·legals a Siurana

El control de la Guàrdia Civil per les acampades il·legals al Priorat: des de l'aire

Han fet servir drons i visors nocturns per a veure el moviment

La Guàrdia Civil, a través del Seprona, ha fet un operatiu dedicat al control de l'acampada il·legal i riscos d'incendi que comporta al terme municipal de Siurana. La localitat del Priorat és un punt de referència a nivell mundial per als practicants de l'escalada. Un punt que també té un gran interès històric i turístic a la zona.

Tot això ha fet que a vegades es donin episodis de turisme descontrolat amb acampades il·legals. Un fet que incrementa considerablement el risc d'incendi. Això últim és una de les principals preocupacions per als agents del Seprona, i encara més en temporada d'estiu, que poden tenir un impacte devastador.

El poble de Siurana, a més, està inclòs dins d'una àrea d'interès de fauna per la presència de diverses espècies protegides i zones de nidificació.

Amb l'objectiu de combatre les possibles problemàtiques relacionades amb l'acampada il·legal, l'estacionament irregular de vehicles i l'impacte acústic perjudicial per al medi ambient, la Guàrdia Civil va muntar un dispositiu.

L'operatiu policial amb una dotzena d'agents del Seprona van fer un servei la passada nit del 24 de juny, on es van utilitzar drons amb càmera tèrmica i visors nocturns, i es va allargar fins a la matinada del dia 25.

Els resultats van ser molt positius i diverses persones van ser avisades per desenvolupar conductes anòmales i es va informar a tots els que estaven acampats sobre les mesures que s'havien d'adoptar per evitar riscos d'alteració sobre l'ecosistema.

El Seprona sempre recomana no fumar en parcs naturals o zones properes, ja que pot causar grans desastres amb incendis forestals. Així mateix, es recorda que l'ecosistema i les espècies que hi habiten, es pot trencar per petites alteracions humanes. A més, Seprona té la competència per a la custòdia i guarda del medi ambient.