Imatge d'un agent de la Guàrdia Civil

Frau a Vila-seca: Denuncien una empresa que utilitzava gasoil bonificat en la seva flota de vehicles

La Guàrdia Civil ha interposat 9 actes-denúncia per incomplir la Llei d'Impostos Especials | La companyia, que fabrica gel, disposava d'un dipòsit de 1.000 litres

La Guàrdia Civil ha denunciat una empresa de Vila-seca (Tarragonès) dedicada a la fabricació, venda i subministrament de gel per l’ús fraudulent de gasoil bonificat tipus ‘B’ en la seva flota de vehicles. El cos policial, que en tenia sospites, va organitzar un dispositiu de vigilància pels voltants del negoci per tal de poder interceptar els camions i furgonetes frigorífiques de repartiment. Com que l’empresa només serveix per encàrrec i no obre durant tot el dia, es va sol·licitar la col·laboració dels diversos cossos policials dels municipis limítrofs perquè, en cas que veiessin vehicles circulant a la via pública, avisessin la Guàrdia Civil.

Així, el passat 3 d’abril, guàrdies municipals de Riudoms van localitzar i interceptar un dels automòbils requerits i, immediatament, van alertar la Patrulla Fiscal i de Fronteres de la Guàrdia Civil de Cambrils. Al lloc dels fets, els agents van fer una prova a una furgoneta de transport de l’empresa, mitjançant l’extracció de gasoil i el sotmetiment a reactius oficials i comprovant, efectivament, que duia gasoil bonificat tipus ‘B’. Per aquest motiu, es va aixecar una acta-denúncia per l’incompliment de la Llei sobre Impostos Especials.

Més denúncies i un dipòsit

L’endemà, 4 d'abril, es va dur a terme un nou dispositiu als voltants de la nau, on es va interceptar un altre vehicle i obtenint el mateix resultat. Seguidament, agents de la Guàrdia Civil van acudir a les instal·lacions de l’empresa per parlar amb el seu responsable, a qui li van notificar els fets. A més, es van inspeccionar fiscalment la resta de vehicles de la flota i es van aixecar set actes-denúncia més per l’ús indegut de combustible.

La inspecció també va permetre descobrir un dipòsit de combustible amb capacitat per a mil litres amb mànega que contenia gasoil bonificat i a través del qual s’assortien els vehicles de la companyia. Cal recordar que al gasoil tipus ‘B’, que té un tint especial de color vermell que el diferencia del color groguenc habitual, o del blau, destinat a calefaccions o equips de calor, se li aplica una exempció impositiva d’un 50% respecte al combustible emprat en vehicles de transport i s'utilitza per a maquinària agrícola, embarcacions i vehicles autoritzats.

Evidentment, l’ús fora dels àmbits descrits està totalment prohibit i comporta importants sancions econòmiques i, en alguns casos, el precintament i la immobilització del vehicle per un període de temps d’entre un mes i un any.