Catorze identificats a la Ribera d'Ebre per arrancar cartells i simbologia independentista

Entre els identificats hi ha un membre de la Guàrdia Civil que també col·laborava en les tasques per arrancar llaços grocs i cartells que demanaven l'alliberament dels presos polítics

Catorze persones, entre elles un Guàrdia Civil segons va avançar TV3, van ser identificades pels Mossos d'Esquadra la matinada de divendres després de ser enxampades amb cartells i materials per arrancar llaços grocs, cartells i símbols independentistes a la Ribera d'Ebre. Els fets van passar cap a les dues de la matinada, quan la policia catalana va rebre un avís de què a Móra la Nova hi havia  un grup nombrós de persones que estava retirant cartells que demanaven l'alliberament dels presos polítics així com altra simbologia de caire independentista. 

Els identificats duien cúters, mapes per organitzar-se i més material

Segons sembla pel material que els Mossos d'Esquadra van trobar quan van interceptar el grup que es dedicava a arrancar aquests símbols independentistes, es tracta d'un grup organitzat ja que aquests duien mapes amb pobles de l'entorn, com Vandellòs i Tivissa, amb les indicacions que havien de seguir perquè les seves accions fossin més efectives. A més, els Mossos també van decomissar altres eines que  duien com cúters, fanxos, frontals, mocadors i roba fosca.

El primer grup que els Mossos d'Esquadra van interceptar va ser a Móra la Nova, on  hi van trobar dos vehicles i en van aturar un amb quatre persones a bord. Després de trobar els mapes amb indicacions en altres pobles, la policia catalana es va desplaçar fins als altres municipis i van indentificar vuit persones més que també retiraven llaços. 

Material decomissat i presumptes infraccions

Davant d'aquestes denúncies, el departament d'Interior ha iniciat accions per investigar els fets, els quals podrien suposar una presumpta infracció greu de seguretat ciutadana, que estaria sancionada amb multes que van des dels 601 fins als 30.000 euros. Tot i que per les xarxes socials el missatge va córrer ràpidament, no hi ha constància que es produïssin enfrontaments entre veïns dels municipis i els individus identificats.

Les reaccions a les identificacions

L'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha descartat denunciar els fets perquè considera que no es va vulnerar cap propietat municipal ni es van causar danys al mobiliari urbà, però sí que ha dit que «els CDR de Tivissa i de la comarca, que van omplir les places del nostre poble, són lliures de reposar els llaços grocs», afegint que «el consistori mantindrà la mateixa actitud de respectar aquests símbols».

Carles Puigdemont també ha reaccionat a aquesta notícia a través de les xarxes socials, fent una piulada demanant explicacions als govern espanyol i a la delegada del govern, Teresa Cunillera, perquè entre els identificats hi hagi un Guàrdia Civil, assegurant que l'«a por ellos se'ls està escapant de les mans».