Pla general d'un mitjà aeri llençant aigua per apagar l'incendi que crema a Santa Coloma de Queralt i Bellprat

El foc de la Conca i l'Anoia afecta 1.295 hectàrees i obliga a evacuar 168 persones

Ara com ara hi treballen prop de 150 dotacions terrestres de Bombers, una cinquantena de la UME i 18 mitjans aeris

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ja ha afectat una superfície de 1.295 hectàrees, segons dades provisionals facilitades pels Agents Rurals. El municipi més afectat és Bellprat (Anoia), on la superfície afectada és de 1.068 hectàrees. A les Piles (Conca de Barberà), l'afectació és de 70 hectàrees, a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), 48,5, a Santa Maria de Miralles (Anoia), 106,5, i a Pontils (Conca de Barberà), 2 hectàrees.

Aquest matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat el Centre de Comandament de Bombers i ha agraït el treball dels treballadors públics que estan combatent les flames i vetllant per la seguretat de la població. A banda, s’ha dirigit també a la ciutadania demanant màxima precaució i responsabilitat.

Cops virulents de foc al cap i al flanc esquerre de l'incendi

Durant el matí, el cap de l'incendi ha fet fortes carreres de foc que, a estones, ha presentat comportaments violents. L'objectiu dels cossos d'emergències és estabilitzar aquesta part del perímetre. El terç del flanc esquerre més proper al cap també presenta comportament de foc virulent. Així, s’ha establert un pla de contingència, evacuant cases, finques i masos de la zona.

El cap dels Bombers, David Borrell, ha explicat que l'escenari serà «crític durant les pròximes hores». En aquest sentit, però, el comandament ha destacat també que, tot i la virulència del foc, el perímetre tampoc està creixent massa. Tres carreteres es mantenen tallades: la B-220 a Santa Coloma de Queralt, la BV-2201 a Bellprat i la TV-2011 a Pontils.

168 desallotjats a causa de les flames

La majoria de l'afectació que han produït les flames és forestal, amb 940 hectàrees, mentre que 350 és agrícola i cinc hectàrees, zona urbana. Del total d'hectàrees que han cremat, 856 estan dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central. Després que avui s'hagin desallotjat 82 persones, el total des d'ahir s'eleva fins a 168.

Aquest diumenge s'ha desallotjat la casa de colònies La Censada, de Santa Margarida de Montbui, on hi havia una quarantena d'infants i monitors. Han estat traslladats al centre Mont-aQua de la localitat amb la previsió que avui mateix tornin cap a casa. La resta de desallotjats d'aquest diumenge són 46 veïns de masos de Sant Martí de Tous.

Més d'un centenar de dotacions terrestres dels Bombers treballen contra el foc

Els Bombers continuen treballant en les tasques d'extinció del foc, que es va declarar aquest dissabte a la tarda a Santa Coloma de Queralt, amb almenys 138 dotacions terrestres, 18 mitjans aeris i prop de 400 efectius. La Unitat Militar d'Emergències (UME) hi ha enviat una cinquantena d'efectius, després que aquest dissabte a la nit el Govern demanés ajuda a l'Estat per combatre l'incendi.

Així mateix també estan sobre el terreny efectius dels Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, policies locals, Guàrdia Civil, les Brigades de Reforç en Incendis Forestals (BRIF), el SEM, la Creu Roja, Protecció Civil i ADF.