Un bomber treballa contra les flames en l'incendi de la Conca de Barberà

L'incendi de la Conca de Barberà segueix sense control i ja afecta 1.100 hectàrees

Els Bombers centren els esforços a estabilitzar el flanc esquerre, que és «molt llarg», d'uns 10 quilòmetres, i «molt inestable»

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que es va declarar aquest dissabte a la tarda, ha cremat ja més de 1.100 hectàrees i continua actiu. Els Bombers de la Generalitat, que durant la nit han treballat amb 82 dotacions terrestres, centren ara els seus esforços en estabilitzar els flancs —sobretot l'esquerra—, que és «molt llarg», d'uns 10 quilòmetres, i «molt inestable».

Aquest fet, segons ha explicat l'inspector del cos d'emergències, David Borrel, «intranquil·litza» els Bombers, ja que el foc té potencial per afectar unes 5.000 hectàrees. En aquest sentit, ha dit que «el canvi del vent de ponent al de marinada durant el matí d'aquest diumenge, també fa témer que aquest flanc es converteixi en el cap del foc i viri cap al nord, en direcció a Sant Martí de Tous».

El fet que l'incendi segueixi sense control i hagi coincidit amb un altre foc a l'Empordà ha fet que Protecció Civil posi en fase d'emergència el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat). Davant aquesta situació s'ha demanat suport d'efectius terrestres i aeris de l'UME.

Més d'un centenar de dotacions treballen sobre el terreny

Amb la sortida del sol, fins a 15 mitjans aeris s'han sumat a les tasques d'extinció que realitzen les gairebé cent dotacions terrestres dels Bombers, amb el suport de l'ADF i de 26 dotacions de l'UME de l'Exèrcit espanyol. Així mateix, també estan sobre el terreny efectius dels Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, policies locals, Guàrdia Civil, Protecció Civil i Creu Roja.

Imatge de les flames que cremen en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia
L'incendi de Santa Coloma de Queralt afecta ja unes 1.100 hectàrees de terreny. | Bombers

Així mateix, també es compta amb la col·laboració d'agricultors de la zona que llauren el terreny i obren espais segurs per als efectius d’extinció d’incendis i per tallar l’avenç del foc. Per seguretat i per tal de facilitar les tasques dels cossos de seguretat i emergències es mantenen tallades les carreteres B-220 a Santa Coloma de Queralt i BV-2201 a Bellprat.

Prop d'un centenar de persones evacuades preventivament

Segons dades dels Agents Rurals, de les més de 1.100 hectàrees afectades per l'incendi, la majoria són del terme municipal de Bellprat, a la comarca de l'Anoia. Ara com ara, han cremat més de 600 hectàrees de l'Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central. A causa de l'incendi, durant la tarda d'ahir es van evacuar prop d'un centenar de persones dels seus habitatges per precaució.

D'aquests, 50 són veïns de Santa Maria de Miralles, una vintena de Bellprat i 12 joves que acampaven a Sant Martí de Tous així com altres veïns que vivien en masos. Les persones evacuades han passat la nit a Santa Coloma de Queralt, a l'edifici ateneu de Sant Martí de Tous i al local social de Santa Maria de Miralles.

Durant la tarda d'aquest dissabte, l'incendi va cremar una explotació ramadera i un mas. Les flames també van arribar al Castell de Queralt, construït al segle XI i declarat Bé d'Interès Cultural i Bé Cultural d'Interès Nacional.