Imatge d'un vehicle de la Guàrdia Urbana de Reus

Un accident a Reus delata un avi amb el carnet retirat i implicat en una xarxa delictiva

La col·laboració de la Guàrdia Urbana amb altres cossos va comprovar que l'home acumulava onze antecedents per conduir sense permís, que havia aconseguit abans del 2010 gràcies a una trama de compra de permisos

Una incidència de trànsit entre dos vehicles al carrer Mas Abelló de Reus ha descobert la participació d'un dels implicats en l'accident en una trama de compra de permisos de conduir que va ser detectada l'any 2007, de què s'hauria beneficiat per obtenir el permís de conducció. Arran de l'accident, la policia ha pogut descobrir que l'home tenia el permís retirat des de l'any 2010, fet pel qual arrossega onze antecedents penals.

L'incident es va produir vora la una del migdia del dilluns dia 30 d'agost al barri de Mas Abelló. La Guàrdia Urbana s'hi va desplaçar arran d'un avís rebut pel 112 que informava d'un accident de circulació. L'accident, un raspat negatiu entre dos vehicles, va ser lleu, però va fer que els agents de la policia municipal descobrissin que un dels conductors comptava amb onze antecedents per conduir sense permís. Per aquest motiu, l'home, de 88 anys, va ser denunciat.

El denunciat tenia el permís revocat i l'havia obtingut gràcies a una trama delictiva

Davant la sorpresa de comptar més d'una desena d'antecedents, els agents van comprovar que el denunciat tenia revocat el permís per a conduir per la Prefectura Provincial de Trànsit des de l'any 2010. La Guàrdia Urbana va demanar col·laboració a altres cossos policials, que van informar que l'home havia estat implicat en una trama de compra de permisos de conduir descoberta l'any 2007 a Jaén, l'anomenada 'Operació Shin Chan'.

El reusenc implicat en l'accident s'hauria beneficiat de la trama per a obtenir el permís per a conduir, motiu que explica la seva implicació, així com la dels altres 101 implicats en el cas. Tots ells, segons informava l'any del judici —el 2015— el 'Diario de Jaén', eren persones que haurien comprat els permisos. El responsable de la trama delictiva era un funcionari de la Prefectura Provincial de Trànsit de Jaén, que proporcionava els carnets a canvi de quantitats econòmiques que rondaven entre els 1.500 i els 4.000 euros.

Ho feia gràcies al fet que certificava que els beneficiaris dels carnets en tenien un altre expedit a un altre país estranger, França i Eslovènia, en la majoria dels casos. Per a realitzar el tràmit, utilitzava les claus d'accés al sistema d'altres treballadors de la Prefectura. Finalment, els conductors a qui els venia els carnets, acudien a la seu de Trànsit argumentant que havien perdut el seu carnet i en rebien un de nou, emès de manera legal.

El principal responsable de l''Operació Shin Chan' fa anys que és desaparegut

Cinc anys després de rebre el carnet de conduir, el 2015, l'home es va veure incriminat públicament en el cas. La Guàrdia Civil de Jaén el perseguia des d'anys enrere després d'enxampar un veí de Guadix, a la província de Granada, que mai havia sortit de la localitat amb un permís de conducció emès a Eslovènia. El sobrenom d'aquest home era  'Shin Chan', i la importància del fet en què es va veure implicat va donar nom al cas.

Així, el 2015, es va celebrar un macrojudici a Jaén, un dels casos judicials què ha portat més persones a la banqueta dels acusats. Tanmateix, el funcionari acusat i principal responsable no s'hi va presentar i va ser declarat en rebel·lia. Des d'aquell moment, si bé va ser localitzat a Barcelona, va ser deixat en llibertat amb càrrecs i no se l'ha vist més. Està en crida i cerca des de llavors, se l'ha buscat per tot arreu, inclosos els cementiris, segons la policia, però no se l'ha tornat a veure mai més.