Imatge de l'exterior del Centre Penitenciari de Mas d'Enric.

Un intern de Mas d'Enric denuncia maltractaments i coaccions a la presó

La germana del pres i el Centre Irídia han informat de la situació a la fiscalia de Tarragona, el Departament de Justícia i el Síndic de Greuges

Mohamed Choulli el Hosni  té 30 anys i és a la presó des de fa una dècada, condemnat per atracaments. Nascut al Marroc, d'àvia barcelonina, s'ha criat a Catalunya des dels dos anys. Ha passat per Quatre Camins, Brians 1, Brians 2 i la presó dels Lledoners, i actualment és intern a la presó de Mas d'Enric, al Catllar, on també hi ha la seva parella al mòdul de dones. Segons avança 'Vilaweb', El Hosni, al costat de la seva germana, Yasmina, i amb l'ajuda del Centre Irídia, ha denunciat delictes de lesions, coaccions, amenaces i males praxis d'alguns funcionaris a la fiscalia  de Tarragona, al Departament de Justícia  i al Síndic de Greuges.

'Vilaweb' ha pogut tenir accés a diverses trucades enregistrades per Yasmina el Hosni, on el seu germà, plorós, narra i explica xantatges, amenaces  de traslladar-lo i aïllar-lo, mentides, enganys i omissions en les actes, males praxis i coaccions  d'alguns funcionaris i maltractaments. Entre altres coses, alguns funcionaris tapen les càmeres de la sala amb escuts, l'immobilitzen  durant dies, l'amenacen amb anar de 'cunda'(trasllat( i les actes ometen els intents de suïcidi del pres, que segons la seva germana, està diagnosticat  per un psiquiatre.

Aquest passat dilluns, 22 de juny, el Centre Irídia va presentar una denúncia  a la fiscalia de Tarragona en nom d'el Hosni en què acusa funcionaris de la presó de presumptes delictes de lesions, amenaces i coaccions. «Segons que se'ns ha transmès, el Sr. Choulli va ser víctima de maltractament  dels funcionaris del Centre Penitenciari en el qual es troba internat, durant el cap de setmana del 30 i 31 de maig». Així ho detalla la denúncia mentre demana que s'obrin diligències d'investigació. 

«Tres dies  amb les mans i els peus immobilitzats, una costella trencada»

La queixa al Síndic de Greuges ha estat interposada per la germana  de Mohamed, Yasmina El Hosni. Hi explica que una funcionària entra mòbils  a la presó per als interns i va negar l'accés a un al seu germà. També denuncia que després de revoltar-se per una situació que considerava injusta, Mohamed el Hosni va rebre amenaces de la mateixa funcionària de ser separat  de la seva parella. La situació ha arribat a tal extrem que hi ha hagut un intent de suïcidi  penjant-se amb un llençol  que segons la versió del mateix pres no s’ha fet constar a l’acta que va obrir-se per l’incident, però sí en la comunicació enviada al Departament de Justícia. Fa temps que a El Hosni se li aplica el protocol antisuïcidis.

«Va estar tres dies  amb les mans i els peus immobilitzats, li han fet mal a l’ull, li han trencat una costella…», explica a VilaWeb Yasmina El Hosni, que ha decidit de fer públic el cas perquè el seu germà ha estat molts anys en règim d’aïllament. «Això no és Guantánamo. Com rehabilitaràs una persona que està aïllada tant temps i que sovint és immobilitzada? Si no serveix per a la causa del meu germà, que serveixi per a altres casos. Que el Govern  vegi que això passa aquí a Catalunya i que això no pot ser. Les presons es pinten molt diferents  a la televisió de com són en realitat», protesta.

Mentides del mateix director de la presó

La germana d'El Hosni explica que en els últims anys a Mohamed l’han deixat sense activitats i que l’han provocat  per intentar que perdés la calma quan tenia un permís per tal de revocar-li. «Vaig parlar amb el director  de la presó i va negar que hagués estat en aïllament, però al final va reconèixer que havia estat deu hores immobilitzat, tot i que el meu germà diu que va estar-hi tres dies», explica

Yasmina El Hosni vol desvincular  la majoria del col·lectiu dels funcionaris de les presons de la situació del seu germà, però demana a les autoritats que esclareixin els fets i garanteixin els drets dels presos. Segons ella, el seu germà és «una persona complicada», però remarca que això no vol dir que no s’hagin de respectar tots els seus drets com a pres: «Volen presos submisos, ell quan veu una injustícia es queixa i aixeca la veu, i llavors el castiguen». 

Pla general de l'accés al mòdul 4 del centre penitenciari de Mas d'Enric
Mohamed El Hosni ha rebut l'ajuda de la seva germana i el Centre Irídia entre altres. | acn

 

Coaccions perquè El Hosni no relatés res

El Hosni volia capgirar la situació i va contactar el Síndic de Greuges i el Departament de Justícia per explicar-los el que li passava. El Síndic  va moure’s ràpidament i va organitzar una videoconferència amb el pres, però, per sorpresa, no va explicar res de tot això. Va dir que no hi havia cap problema. Al cap d’uns dies, però, l’intern relatava una situació ben diferent a la seva germana en una conversa telefònica que ella va enregistrar: havia estat coaccionat  per a no explicar res i dos funcionaris el vigilaven mentre es reunia.

Al mateix temps, el 4 de juny El Hosni va rebre la visita  de dues advocades d’Irídia. En la conversa a través del vidre, va explicar-los que havia patit maltractaments  aquell cap de setmana passat de maig, i els mateixos advocats van poder veure un parell de marques de lesions  que tenia. L'intern ha denunciat a la fiscalia que els funcionaris van obligar-lo a retractar-se i signar documentació en què renunciava a l’ajuda d’Irídia, del Sirecovi i del Síndic de Greuges sota l’amenaça que l’agredirien a la cel·la i que el traslladarien de presó, separant-lo així de la seva parella. A més, també va ser coaccionat per a no explicar la seva situació amb llibertat al Síndic de Greuges a la videoconferència, cosa que vulnera  la confidencialitat de les comunicacions.

Un cas no aïllat que obliga a reaccionar

Les denúncies de situacions de maltractament a les presons catalanes no són noves. El cas d’El Hosni no és aïllat, i obliga les administracions a reaccionar  vista la urgència de la situació. Jaume Saura, adjunt al Síndic de Greuges, ha explicat a VilaWeb que «ens vam interessar per aquest cas arran que l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans ens contactés i vam demanar la videoconferència  amb ell. Un assessor diu que no hi havia funcionaris amb ell a la videoconferència, però això no vol dir que no l’haguessin pogut coaccionar abans», explica. El Departament de Justícia  investiga les queixes i denúncies dels interns, però no dóna dades ni fa comentaris sobre aquesta mena de situacions mentre hi ha procediments oberts i jutjats.

Cada any, el Síndic rep una vintena  de queixes de maltractament a les presons catalanes, però moltes acaben en res per falta de proves. «No podem fer res, més enllà que es posin més càmeres  i que les comunicacions siguin més curoses, i que hi hagi més informes mèdics per a documentar  possibles lesions», diu Saura. El Síndic ha demanat informació, la fitxa del pres i imatges de les càmeres del Mas d’Enric per estudiar el cas.