Imatge d'una de les plantacions desmantellades pels cossos policials

Intervenen més de 50 tones de marihuana en 8 plantacions a Tarragona i Barcelona

L'operatiu s'ha fet en quatre fases que s'han tancat amb una vintena de detinguts

Una operació conjunta de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil ha permès intervenir més de 50 tones de marihuana en vuit grans plantacions a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, la majoria al Maresme, que simulaven cultius legals de cànem industrial. En aquest sentit, s'han produït una vintena de detencions per suposats delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

Segons han explicat els cossos policials, les plantacions no tenien permisos i les societats es camuflaven sota una mercantil, situant-se entre altres naus amb activitat industrial legal. A la província de Tarragona, la plantació desmantellada estava en una finca rústica al terme municipal de la Pobla de Massaluca

Al municipi de la Terra Alta es van intervenir 40.000 plantes (7 tones), més 15 tones de cabdells de marihuana, 5 tones de pol·len de marihuana i 10 quilos d'haixix. En aquest operatiu, es van detenir 7 persones, cinc de les quals com a suposades autores d'un delicte contra la salut pública i dues per aplicació de la llei d'estrangeria.
 

Una societat mercantil amb seu a la província de Tarragona, vinculada amb les plantacions

La investigació es va desenvolupar en quatre fases. Després d'intervenir 11 tones de substàncies estupefaents en les dues primeres fases, la tercera etapa de la investigació es va iniciar després d’haver trobat documentació en una de les entrades d'una societat mercantil situada a la demarcació de Tarragona i que suposadament tindria relació amb les plantacions anteriorment desmantellades.

La plantació més gran estava en una finca rústica situada en una zona forestal de difícil accés a conseqüència de l'orografia del terreny. A més, tenia diverses mesures de seguretat, i tot plegat va fer que la recerca resultés molt complexa. Finalment, els agents van poder entrar al setembre i van localitzar més de 40.000 plantes de marihuana i 15 tones de cabdells. En aquest operatiu cinc persones van ser detingudes.

La investigació va continuar activa fins al mes d'octubre passat, quan es van desmantellar dues noves plantacions de marihuana a Cabrera de Mar. Com havia passat fins ara, les plantacions es trobaven camuflades sota suposades plantacions de cànem legal.

En aquesta quarta i última fase es van intervenir a la finca més de 13 tones de marihuana i es van detenir quatre persones més, també per defraudació de fluid elèctric, ja que la plantació comptava amb un subministrament energètic fraudulent.

Més especialització en els cultius

En les últimes investigacions, els cossos policials van detectar una major especialització dels cultius, amb una elevada inversió en eines i instruments per al cultiu i producció de les plantes. A l’interior de la plantació es va trobar una sala tipus búnquer amb parets reforçades, per evitar el robatori de la substància estupefaent.

La investigació es van tancar amb la intervenció de 51.904 quilograms de marihuana, incloses més de 187.000 plantes i 19 tones de cabdells secs aptes per a la seva distribució. A més, es van confiscar dues armes de foc, quatre armes d'aire comprimit i una arma blanca.

També es va intervenir multitud de material informàtic i eines i material per al cultiu i producció i emmagatzematge de la substància vegetal: més de 3.000 llums de creixement, humidificadors i sofisticades màquines recol·lectores, entre altres.