La xemeneia i les instal·lacions de la nuclear d'Ascó

Novetats sobre l'accident a la central nuclear d'Ascó on va morir un bomber

Tres persones més van quedar ferides en l'incident

Aquest dimecres 24 de novembre va tenir lloc un greu accident a la central nuclear d'Ascó que va acabar amb la vida d'una persona i tres més van quedar ferides. Els fets van passar prop de les set de la tarda quan, segons ha transcendit, es va produir una fuita mentre es recarregava el sistema contra incendis de l'edifici de control de la central. Aquesta era una de les tasques que s'estaven duent a terme en el marc de la 28a recàrrega de combustible de la unitat, la qual es va iniciar el 16 d'octubre.

Per causes que encara es desconeixen, durant aquesta feina hi va haver una «descàrrega de diòxid de carboni» que va provocar una víctima mortal i diverses lesions a tres operaris més. Els ferits van ser traslladats a l'Hospital de Móra d'Ebre per fer-los proves complementàries, però la seva vida no perilla.

El CSN també ha donat més detalls sobre el succés. Expliquen que el bomber que va perdre la vida es trobava a la cota +35 de l'edifici elèctric per «socórrer» les persones que estaven fent les tasques de manteniment del sistema de protecció contra incendis. En aquell moment, per causes que es desconeixen, es va produir la inhalació de diòxid de carboni.

Segons afegeix l'ens, en el moment de la notificació la central nuclear estavan en «mode 3, espera calenta, és a dir que el reactor estava aturat i amb la temperatura mitjana del refrigerant en valors nominals».

La Guàrdia Civil investigarà l'accident laboral mortal

Així doncs, la Guàrdia Civil serà qui es farà càrrec de l'accident laboral mortal a la central nuclear d'Ascó. Les diligències estan ara mateix en una fase inicial i s'espera que pròximament es comenci a prendre declaració a diferents testimonis per saber exactament què va passar.

Des de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (Anav) es va enviar un comunicat per lamentar «profundament» l'accident laboral mortal. Anav va afirmar que «s'uneix al dolor de la família» i li va expressar el seu condol.  L'associació també va afegir que manté oberta la investigació sobre l'accident, que «no ha compromès» la seguretat de la instal·lació ni el medi ambient.

Per la seva banda, el sindicat UGT ha lamentat a través d'un comunicat la mort del bomber de la planta nuclear d'Ascó. El sindicat ha urgit les diferents administracions a aplicar mesures que garanteixin la seguretat laboral dels treballadors, i ha qualificat com a «inadmissible» que les empreses «segueixin considerant» aquesta qüestió «un tema secundari, innecessari i un destorb mentre segueixen augmentant els seus beneficis».

Alhora, la formació ha emplaçat les diferents patronals del territori a fer «un pas endavant» i implicar «activament» les empreses en la prevenció de riscos laborals. UGT suggereix formacions «reals i continuades» a les plantilles, i que es respecti i es valori la figura del delegat de prevenció. També ha demanat als empresaris que no ignorine els possibles riscos laborals que hi pot haver a les seves empreses.

Està previst que es faci un minut de silenci en record a la víctima i els treballadors ferits.