Imatge de l'estat en què va quedar una part de la platja de l'espai natural del Vinyet.

Indignació per un macrobotellot que ha posat en perill un espai natural de Catalunya

L'espai, abalisat per facilitar la nidificació del corriol camanegre, és a tocar d'Altafulla però pertany a Tarragona, fet que dificulta la vigilància de la policia i afegeix responsabilitats a l'ajuntament altafullenc

Més d'un centenar de persones van celebrar aquest passat dissabte un macrobotellot  a l'espai natural del Vinyet, una zona protegida de platja i vegetació situada a la vora de la desembocadura del riu Gaià, a tocar d'Altafulla, però que pertany al terme municipal de Tarragona. L'espai, que a més d'estar protegit  està abalisat per evitar-hi l'entrada, va quedar ple de brutícia i plàstics.

Els ajuntaments i entitats ecologistes han fet públiques les seves queixes, i han lamentat especialment la ràpida degradació  d'un espai gestionat i protegit que provoquen dos caps de setmana d'irresponsabilitat. Aquesta és la segona festa que s'organitza a la Plana del Vinyet, i l'incivisme de molts assistents ha engegat el debat entre consistoris sobre la responsabilitat  de l'espai, que la Generalitat va comprar a finals de 2020 amb la intenció de protegir-lo.

L'espai natural està protegit i abalisat; hi fa el niu una espècie d'au protegida

I és que l'accés és prohibit a bona part de l'espai, entre altres perquè acull la nidificació del corriol camanegre, una espècie protegida que el dia previ a la festa, de fet, es va poder albirar. L'Associació Mediambiental La Sínia  ha denunciat l'estat en què ha quedat l'espai, «vergonyós i indignant», i ha publicat a les xarxes socials diverses fotografies on es veuen les restes de brutícia

L'entitat que promou la custòdia de l'espai que voreja el riu Gaià es dirigeix tant a l'ajuntament de Tarragona com al d'Altafulla, i també al departament de Medi Ambient. Per una banda, l'associació insisteix a '324' que el corriol camanegre i les espècies d'aus que conviuen a l'espai necessiten tranquil·litat. Per l'altra, Héctor Hernández, coordinador, destaca que les concentracions de gent i els actes d'incivisme són difícils de controlar, que no són les primeres i que fan malbé un espai tan fràgil. Per això reclamen vigilància  i divulgació.

Problemes de control i responsabilitats a la zona, situada entre dos termes

En bona part, la dificultat per controlar l'espai prové del fet que es troba al límit dels termes municipals d'Altafulla i Tarragona, dins aquest últim però lluny dels nuclis, més enllà dels càmpings propers. Això, apunten alguns mitjans, dificulta la feina de la policia que, tot i això, va desallotjar els assistents a la festa. Sigui com sigui, Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla, considera en declaracions al mateix portal '324' que hi ha un problema que cal solucionar.

Segons Molinera, l'Ajuntament d'Altafulla es veu resignat a haver d'estar pendent d'un problema que no correspon al seu terme municipal i a haver de respondre a les demandes  dels veïns, que truquen a la seva policia local. La zona pertany al terme municipal de Tarragona. El consistori tarragoní, de fet, s'ha reunit abans d'aquests fets amb els càmpings  de la Móra i Tamarit, amb la intenció que impedeixin la sortida als clients a partir de l'hora límit del toc de queda.

Si més no, Jordi Molinera denuncia que a les festes hi participen persones que fugen del toc de queda a altres zones i venen aquí perquè la incidència no es tan alta. El coalcalde també es refereix a clients  dels càmpings i de localitats veïnes que passen la nit a l'espai fins que arriba la matinada i s'aixeca el confinament nocturn. Amb tot, tal com denuncia al 'Diari Més', és complicat dispersar els assistents amb tan pocs efectius policials.

En total, hi havia quatre policies locals d'Altafulla, i alguns agents més de la Guàrdia Urbana que es van desplaçar des de Tarragona ciutat. Tots plegats van desallotjar  l'espai el dissabte a la nit, i a primera hora del matí del diumenge els serveis de neteja van deixar la platja a punt per als banyistes.

Les conselleries de Medi Ambient dels dos consistoris abordaran el problema aquesta setmana

L'Ajuntament de Tarragona ha emès un comunicat per a rebutjar  la celebració del macrobotellot i els seus efectes. La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha destacat la transcendència de «prendre consciència  de la importància de preservar aquest espai natural», i ha recordat els esforços fets durant anys per renaturalitzar el litoral i la desembocadura del Gaià i per fomentar-hi la biodiversitat.

Miguel ha remarcat també davant els fets ocorreguts a la zona que «la fragilitat  d’aquests espais pot provocar que en poques hores s'ensorri tota la feina feta durant anys». La consellera es reunirà aquesta mateixa setmana amb la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d'Altafulla, Alba Muntadas, amb qui abordarà la situació de l'espai natural del Vinyet. Més enllà de les festes nocturnes, es tractaran aspectes mediambientals i de la gestió de la platja.