Els atemptats de Cambrils l'agost del 2017

La indemnització que reclamen els mossos que van abatre els terroristes del 17-A

Quatre policies han presentat una demanda contra el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya

Quatre agents dels Mossos d'Esquadra que van abatre els terroristes que van executar els atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils han presentat una demanda contra el Govern. Els policies, reconeguts com a víctimes del terrorisme i amb diferents seqüeles psicològiques, han portat el seu cas als tribunals i reclamen 1,2 milions d'euros al Departament d'Interior per «danys i perjudicis».

Aquesta informació l'ha avançat aquest dijous el diari 'El País', que detalla que la demanda cita el dret d'indemnitat, que sosté que l'administració ha de reparar els danys als agents que han patit perjudicis per part de tercers en el desenvolupament de la seva feina. L'advocat dels mossos, José Antonio Bitos, considera que la Generalitat ha d'assumir la responsabilitat perquè els danys els van patir estant en servei.

En aquest sentit, la informació assegura que els policies han decidit acudir a la justícia després que Interior no hagi tingut en compte ls seva reclamació en la via administrativa. El citat mitjà ha explicat que dos dels mossos que han presentat la demanda van estar presents en l'atac de Cambrils, mentre que els altres dos van ser els que van abatre el terrorista Younes Abouyaaqoub al Penedès.

Una reclamació d'1,2 milions d'euros

L'advocat dels agents dels Mossos ha explicat al diari 'El País' que la quantitat d'1,2 milions d'euros es basa en la sentència de l'Audiència Nacional sobre els atemptats de l'11-M. En aquell cas, es va concloure que els actes de terrorisme provoquen «un dany superior a qualsevol altre delicte», alhora que suposen una estigmatització per a la víctima.

Així mateix, l'Audiència Nacional va fixar la indemnització mínima en els 30.000 euros. Així mateix, la Llei de protecció integral de les víctimes de terrorisme, de l'any 2011, limita les indemnitzacions de les quals s'ha de fer càrrec l'Estat davant un atemptat en cas d'insolvència o defunció dels autors en 500.000 euros per defunció i 300.000 euros per incapacitat permanent absoluta.