Pla mitjà d'agents de l'Agència Tributària en una nau industrial plena de tabac de contraban

Cop al contraban de tabac: nou detinguts i 1,4 milions de caixetes intervingudes

Una de les naus on la banda emmagatzemava el tabac estava ubicada al Vendrell

Cop al contraban de tabac després que el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en col·laboració amb la Duana de França, hagi desarticulat una organització espanyola que es dedicava a l'enviament de carregaments a altres països europeus. El grup, que comptava amb diverses naus a Catalunya —una d'elles al Vendrell— i Navarra, feia servir caixes de recanvis d'automòbils per enviar el tabac.

Segons ha informat l'Agència Tributària en un comunicat, en el marc de l'operació 'Peirún' s'ha tancat amb la detenció de nou persones, tot ells homes, que formarien part de l'organització. Els arrestats són sis espanyols, dos brasilers i un ciutadà portuguès. Així mateix, s'ha confiscat més d'1,4 milions de caixetes de tabac i 14,5 tones de picadura, una de les majors confiscacions de l'any de tabac de contraban.

Una investigació iniciada el passat mes de març

Les investigacions sobre el cas es van iniciar el passat mes de març quan es va intervenir un camió a França que es dirigia a Espanya amb 14,5 tones de picadura de tabac. Els investigadors van obrir les perquisicions per presumptes delictes de contraban i organització criminal, ja que sospitaven que una empresa feia servir camions portuguesos per traslladar tabac de contraban entre països europeus.

Durant les tasques de vigilància que es van fer a Catalunya, el País Basc i Navarra, es va confirmar que la banda introduïa mercaderia a Espanya a través de la frontera d'Irún. Així mateix, es van localitzar diverses naus a Catalunya i Navarra, on el grup emmagatzemava el tabac, que posteriorment s'enviava a Europa a través de la frontera de la Jonquera.

667.000 caixetes de tabac en una nau industrial del Vendrell

Durant el mes de juny, funcionaris de la Vigilància Duanera de Girona van detectar el pas per la frontera d'un dels camions que havia estat identificat en una nau vigilada del Vendrell. Davant això, es va avisar a la Duana francesa i la Brigada de Perpinyà va inspeccionar el vehicle. Al seu interior van trobar 350.000 caixetes de tabac que estaven amagades dins de caixes de recanvis d'automòbil.

Mesos després, els investigadors van localitzar un altre camió que es dirigia al Vendrell després d'haver enviat mercaderies a Itàlia des del Port de Barcelona. A l'interior del vehicle es van trobar 452.000 caixetes de tabac.

Finalment, la darrera actuació es va fer a la nau del Vendrell, on els agents van dur a terme un registre en què es van localitzar 667.000 caixetes de tabac i es va detenir el responsable d'aquesta.