Imatge de Marin Eugen Sabau, quan treballava a l'empresa Securitas

Canvis en la petició d'eutanàsia del pistoler de Tarragona

La mort assistida de Marin Eugen estava fixada pel 28 de juliol

Novetats en la petició d'eutanàsia de conegut com a 'pistoler' de Tarragona. A principis del mes de juliol es va fer públic que MarinEugen Sabau havia demanat la mort assistida i el seu metge havia acceptat iniciar el procediment.

Marin Eugen, de 46 anys, al·lega que vol posar fi a la seva vida per les lesions que pateix, que l'incapaciten totalment. De fet, set mesos després del tràgic succés encara continua ingressat a l'hospital penitenciari de Terrassa. 

Sabau té una lesió medul·lar incompleta. Un estat que, des dels trets propiciats pels GEI per detenir-lo, li genera una important dependència un dolor neuropàtic. A més, també se li va haver d'amputar una cama.  Després d'aquest temps, i haver-li començat un tractament mèdic, va reiterar que volia tramitar l'eutanàsia. Desitjant d'aquesta morir de manera assistida.

Tanmateix, les víctimes del tiroteig van posar el crit al cel i van presentar recursos perquè es paralitzés el procés, previst pel 28 de juliol. 

L'eutanàsia de Marin Eugen haurà d'esperar

Les víctimes al·leguen que es mereixen un judici just. Asseguren que no s'oposen a l'eutanàsia que ha demanat, però sí al fet que es faci abans que sigui jutjat. L'advocat d'USPAC, Antoni Bitos, ha explicat que ja van presentar un recurs d'apel·lació per aturar l'eutanàsia demanada pel pistoler. Els mossos afectats argumenten que, abans de poder aplicar la mesura, cal garantir el dret a la tutela judicial efectiva i celebrar un judici just per determinar les responsabilitats en els fets.

Aquest dimecres, 20 de juliol, SER Catalunya ha avançat que de moment la justícia ha decidit paralitzar el procés previst per aquest mateix mes i l'eutanàsia no es durà a terme, de moment. El magistrat del jutjat número 5 de Tarragona ha decidit frenar el procés a l'espera que es resolguin els recursos que les víctimes del tiroteig van presentar per aturar la mort assistida de Marin Eugen.

Cal recordar que el passat 6 de juliol la jutgessa ja havia donat llum verda a l'eutanàsia, per això el procés estava tirant endavant. En aquella interlocutòria, la magistrada assenyalava que la llei de l'eutanàsia «no atribueix cap competència al jutge d'instrucció per decidir sobre el procés». Ara, però, la mort assistida de Marin Eugen haurà d'esperar que es resolguin els recursos presentats per les víctimes, així que de moment l'eutanàsia estarà paralitzada.

L'eutanàsia estava fixada pel 28 de juliol

En aquest sentit, l'eutanàsia de Marin Eugen estava fixada pel 28 de juliol, ja que aquesta setmana la doctora responsable del protocol a l'Hospital Penitenciari Terrassa, on l'investigat es troba ingressat des del mes de març, està de vacances. Bitos ha manifestat, amb sorpresa per la celeritat del procés, que «ningú creia que seria tan aviat, ni la mateixa jutgessa».

El gir processal, però, satisfà els interessos del sindicat acusador, que considera «lògic» prioritzar la resolució dels recursos presentats i que no perjudica el procediment. Segons emfasitza Bitos, amb aquest plantejament «les víctimes, com a mínim tindran dret que l'Audiència Provincial de Tarragona resolgui els seus recursos i digui definitivament si s'ha de suspendre o no aquest procediment».

En aquest sentit, l'advocat confia que l'Audiència de Tarragona es pot acabar pronunciant a principis del pròxim mes d'agost.

La defensa del pistoler de Tarragona anuncia que presentarà un recurs

En conèixer la decisió, la defensa de Marin Eugen, exercida per l'advocat Gerard Amigó, ha anunciat que abans que acabi aquesta setmana presentarà un recurs en contra de la decisió del jutjat número 5 de Tarragona de suspendre l'eutanàsia que havia sol·licitat. Amigó s'ha mostrat «sorprès» davant la providència del jutge substitut que denega el procés d'eutanàsia fins que no es resolguin els recursos d’apel·lació a l'Audiència Provincial.

En aquest sentit, l'advocat ha reiterat que es tracta d’una «contradicció processal» respecte de la interlocutòria emesa a principis de mes per la jutgessa titular, en què s’al·legava que la justícia no tenia competències al respecte. El lletrat ha remarcat que hauria de ser una interlocutòria, i no una providència com en aquest cas, la fórmula jurídica per aturar l'aplicació de l'eutanàsia.