Pla obert de l'entrada als jutjats de Reus el 16 de novembre del 2020

Uns ocupes atemoreixen els veïns d'una urbanització de Cambrils i els reclamen 3.000 euros per marxar

La fiscalia demana penes de fins a 3 anys de presó i que els processats no puguin apropar-se a la zona durant 2 anys

Un home i una dona s'asseuran a la banqueta dels acusats per haver ocupat una casa d'una urbanització de Cambrils, haver atemorit i amenaçat els veïns, i haver-los extorquit perquè els paguessin 3.000 euros per tal d'abandonar l'habitatge. Els fets van passar l'estiu del 2016 a la urbanització Villa Jardín, a Vilafortuny, i la fiscalia els demana penes de fins a 3 anys de presó i que no puguin apropar-se a la zona durant dos anys. Segons el ministeri públic, la tarda del 9 d'agost els processats van ocupar una casa que era propietat d'una entitat financera. Diversos veïns que en van ser testimonis van recriminar-los els fets i els processats els van amenaçar de cremar-los les cases i de portar «100 famílies romaneses» a ocupar-ne més.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Segons l'escrit d'acusació del fiscal, a una propietària li van dir que la farien fora de casa seva i que cremarien totes les cases de la urbanització. En el transcurs de la mateixa discussió, la processada també va dir-li a una altra veïna que li cremaria la casa i que s'havia «quedat» amb la seva cara, mentre feia un gest amb el dit simulant tallar el coll mentre mirava la filla de la dona.

El 18 d'agost de 2016, en el context d'aquest clima hostil, es va iniciar un enfrontament verbal entre els acusats i una tercera propietària de la urbanització. Els individus van manifestar expressions com «què s'ha cregut la filla de puta aquesta, li cremarem la casa», «de totes aquestes cases, les que no ens agradin, les ocuparem i les que no, les cremarem», i «ho pagaràs car», segons detalla el ministeri públic.

També aquells dies, l'acusat, amb l'ànim d'enriquiment injust, va exigir de manera reiterada i insistent al president de la comunitat la quantitat de 3.000 euros per abandonar l'immoble. Ho va fer verbalment, amb missatges de veu i amb diverses trucades durant quatre dies seguits —amb fins a vuit trucades en un sol dia.

Segons la fiscalia, aquesta actitud va crear «un clima d'intimidació» cap al president, atès que a més de la insistència i reiteració amb la qual van reclamar aquests diners, van manifestar-li que «hi ha altres famílies gitanes pitjors que nosaltres, de Campclar (Tarragona), que ens donarien 3.000 euros i ocuparien aquesta casa i seran més agressius que nosaltres».

Els individus van estar vivint a la casa fins a una data indeterminada del mes de setembre de 2016. Durant aquest període, a més, van punxar els subministraments d'aigua i energia elèctrica de la urbanització, ocasionant factures de 406,95 euros de llum i de 498,73 euros d'aigua que la fiscalia vol que retornin a la comunitat de propietaris. L'entitat financera no reclama.

Fins a 3 anys de presó

D'una banda, la fiscalia demana per a l'home 1 any de presó per un delicte d'amenaces i 2 anys de presó per un delicte d'extorsió, a més de 1.500 euros de multa per usurpació d'un bé immoble i 1.800 euros de multa més pel delicte de frau de subministraments. De l'altra, el ministeri fiscal acusa la dona de dos delictes d'amenaces pels quals demana una pena d'1 any de presó per a cadascun, a més de 1.500 euros de multa per usurpació i 1.800 euros més pel frau.

A més, el ministeri fiscal proposa que els acusats no puguin apropar-se durant 2 anys a menys de 500 metres de la urbanització on van passar els fets. També proposa mesures d'allunyament i prohibició de comunicació respecte diversos dels veïns amenaçats i intimidats per períodes d'entre dos i tres anys. El cas arribarà pròximament a judici als jutjats penals de Reus