Imatge de l'incendi de la planta química IQOXE de Tarragona

L'òxid d'etilè, la substància química que ha cremat en l'explosió de Tarragona

La seva inhalació, en nivells baixos, pot provocar la irritació d'ulls, pell i vies respiratòries i una exposició prolongada del producte està relacionada amb l'aparició de càncers com ara la leucèmia o el linfoma

L’explosió d’aquest dimarts 14 de gener a la tarda ha tingut lloc concretament a l’empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE)  de Tarragona, a la zona de l’antiga IQA (Industrias Químicas Asociadas). Aquesta empresa es dedica al procés de l’òxid d’etilè, una substància que s’utilitza per fabricar polímers. Tal com ha indicat Protecció Civil, no hi ha constància que el núvol de l’explosió sigui tòxic. Però que és realment lòxid d’elitè?

A temperatura ambient, l’òxid d’etilè és un gas incolor, inflamable i d’olor dolça. Segons informa l’Institut Nacional del Càncer dels Estats Units, aquest producte s’utilitza per produir substàncies químiques, com anticongelants. En petites quantitats, serveix com agent per la fumigació i l’esterilització.

L’exposició humana d’aquest producte es pot fer a través inhalació o ingestió, a través d’exposicions de consum, medioambientals o ocupacionals. Degut a que l’òxid d’elitè és altament explostiu i reactiu, el seu processament consisteix en utilitzar sistemes hermeticament tancats i d’alta automatització.

Quins efectes pot tenir sobre la salut?

Respirar òxid d'elitè en un nivell baix pot provocar l'irritació d'ulls, pell i vies respiratòries que es tradueixen en mal de cap, vòmits, pèrdua de la memòria o una sensació de cremor. Per una altra banda, una exposició més prolongada i concentrada en el temps pot provocar l'aparició de càncers com ara la leucemia i el linfoma.